Yaşam

10 Yıl Önce Şanlıurfa'da Görüldü Şimdi Bursa’da: Kıyamet Alameti

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde gözlemlenen ve 10 yıl önce Şanlıurfa’da görülen kuş türü bu defa Bursa’da görüldü. İşte detaylar…

Abone Ol

İklim değişikliğinin etkileri giderek daha belirgin hale gelirken, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde gözlemlenen bazı hayvan türleri, bu değişimle birlikte alışılmadık alanlara kaymaya başladı.

Son yıllarda sıcak iklim bölgelerine özgü hayvanların, daha serin iklimlere doğru göç ettiği görülen bir gerçek.  Bu bağlamda, Şanlıurfa'da 10 yıl önce gözlemlenen nadir bir kuş türünün, Bursa’da 2024 yılı Şubat ayında kaydedilmesi, bölgedeki iklim değişikliği etkilerini gözler önüne serdi.

Üstelik bu kuş türünün, Bursa'nın Uluabat Gölü kıyılarında tekrar görülmesi, pek çok kişi tarafından kıyamet alameti olarak yorumlandı.

AK ÇAYLAK KUŞU BURSA'DA GÖRÜLMEYE BAŞLADI

Şanlıurfa gibi sıcak iklim bölgelerinde daha önce sıkça görülen ak çaylak kuşu, son yıllarda Türkiye’nin kuzey bölgelerine de göç etmeye başladı. İlk olarak, Şubat 2024’te kuş gözlemcisi Sanem Esen tarafından Uluabat Gölü kıyılarında kaydedilen ak çaylak, ardından yaz dönemi boyunca tekrar aynı alanda görüldü. Bu durum, iklim değişikliğinin etkisiyle hayvanların yaşam alanlarının değiştiğini gösteriyor.

Ak çaylak kuşunun, tarla fareleri ile beslenen bir yırtıcı tür olarak tarım açısından önemli bir işlevi bulunuyor. Bu kuşlar, özellikle tarım alanlarında ciddi zarara yol açan farelerin doğal düşmanı olarak biliniyor. Ak çaylaklar günde ortalama 10 fareyi yakalayarak, çiftçilerin tarım ürünlerini korumalarına yardımcı olabiliyor. Yavru dönemlerinde ise bu sayı daha da artıyor.