Dünya

2024 Nobel Ekonomi Ödülü sahiplerini buldu

2024 Nobel Ekonomi Ödülü, kurumların oluşumu ve refah üzerindeki etkileri üzerine yaptıkları çalışmalarla Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson'a verildi.

Abone Ol

Kurumların Refaha Etkisi Üzerine Çalışmalar

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, düzenlediği basın toplantısında 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nün sahiplerini açıkladı. Bu yıl ödül, kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmaları nedeniyle Türk ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, İngiliz akademisyenler Prof. Dr. Simon Johnson ve Prof. Dr. James A. Robinson'a verildi.

Ödülün Önemi ve Geçmişi

Nobel Ödülleri, İsveçli kimyager Alfred Nobel'in vasiyeti doğrultusunda, insanlığa hizmet eden bilim insanları ve kuruluşlara verilen en prestijli ödüllerden biri olarak kabul ediliyor. Ekonomi dalında verilen Nobel Ödülü ise 1968'de İsveç Merkez Bankası tarafından Alfred Nobel'in anısına eklenmiş olup, ilk kez 1969'da takdim edilmiştir. Ödüller, her yıl Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta düzenlenen bir törenle sahiplerine takdim ediliyor.

Geçmiş Yıllarda Nobel Ekonomi Ödülü

Geçen yıl Nobel Ekonomi Ödülü, kadınların iş gücündeki yeri üzerine yaptığı araştırmalarla Amerikalı Profesör Claudia Goldin'e verilmişti. Nobel Ödülleri, fizik, kimya, tıp, barış ve edebiyat gibi beş ana dalda verilirken, ekonomi ödülü daha sonradan eklenen tek kategoridir.

Tarihsel Kesintiler

Ödüllerin verilmediği yıllar da olmuştur. Özellikle Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında toplam 49 kez ödül törenleri iptal edilmiştir. Kovid-19 salgını döneminde de 2020 ve 2021 yıllarında törenler yapılamamıştı.