2025 yılın da uygulanacak ürün güvenliği ve denetimi tebliğleri resmî gazetede yayımlandı. Yayımlanan tebliğler oyuncaklar, makinalar, gıda, ilaç, atıklar, kimyasallar, tekstil, kırtasiye ürünleri, ayakkabılar, tıbbi cihazlar, yapı malzemeleri, araç parçaları ve daha birçok benzer ürün grubunun teknik düzenlemesine uygun ve güvenli bir şekilde ülke piyasasına girmesi için ithalat aşamasında gerçekleştirilen denetimleri düzenliyor.
Yeni yılda gerçekleşecek olan bu değişiklikler ile halkın daha güvenli ve sağlıklı ürünler temin etmesi amaçlanıyor.
Vatandaşların şikayetlerinin de dikkate alındığı denetimlerde bazı ürünler tamamen yasaklandı bazıları ise sadece istisnai durumlarda temin edilebilecek.
2025 yılı için yayımlanan tebliğlerde yer alan değişiklikler Resmî Gazetede yayımlandı. Değişiklik yapılan tebliğler arasında;
Araç lastikleri ilgili BM-AEK Regülasyonları çerçevesinde denetlenecek.
LED ampuller gelen şikayetler üzerine denetlemelere tabi tutulacak.
Halihazırda denetim kapsamında olan özellikle tüketicilere yönelik ürünlere ilişkin ek mevzuatsal gereklilikler ilgili Ürün Güvenliği ve Denetimi tebliğlerine eklendi.
Anne-bebek ürünleri ile tekstil ve deri ürünlerinin ithalat aşamasında denetlendiği ilgili Ürün Güvenliği ve Denetimleri tebliğlerine, Genel Ürün Güvenliği Yönetmeliği eklenerek, piyasaya arz edilecek ürünler için herhangi bir güvenlik açığı bırakılmaması hedeflendi.
Ozon tabakasını incelten maddelerin ithalatı 1 Ocak 2025 itibarıyla, kısıtlı istisnalar haricinde tamamen sonlandırıldı. Ayrıca çevre ve insan sağlığı için tehlike arz eden 43 farklı kimyasal madde, ilgili tebliğe dahil edilerek ithalatı yasaklandı ve istisnai kullanımları kontrol altına alındı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kontrolüne tabi ürünlerin ithalat denetimi kapsamında kontrol belgesi ve uygunluk yazısı aranan ürünlere ilişkin yeni düzenlemelerin de yapıldığı Resmî Gazete ’de belirtildi.
Bakanlık tütün ve tütün mamullerinin ithalat denetimi kapsamında, şark tipi tütün ve tütün tozu ithalatına ilişkin düzenlemeyi de duyurdu.
Dış ticarete yönelik değişimlerin yanı sıra Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu’nda yer alan idari para cezalarının da alt ve üst hadlerinin 2024 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranı esas alınarak arttırıldığı açıklandı.
Ticaret Bakanlığı Resmî Gazete ‘de denetimler için alınan kararları duyururken; “Ticaret Bakanlığımız, ürün güvenliği alanındaki çalışmalarla, ithalatımızın disipline edilmesini, aynı zamanda vatandaşlarımızın ve sanayimizin teknik düzenlemelere uygun, güvenli ürünlere ulaşmasını sağlamak üzere tüm tedbirleri kararlılıkla hayata geçirmeye devam edecektir” ifadelerinde bulundu.