Bakü'deki COP29 Konferansı'nda nükleer enerjinin, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefine önemli katkı sunacağı bir kez daha vurgulandı.

Küresel Nükleer Enerjiye Dönük Hedefler

Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'nda (COP29), 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedeflerine ulaşma yolunda nükleer enerjinin önemi ön planda yer aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin de ABD'nin başlattığı ve birçok ülkenin imzaladığı “Nükleer Enerjiyi Üç Katına Çıkarma Deklarasyonu”na bu yıl katıldığını belirtti.

Bakan Bayraktar, “Bu deklarasyon, dünya genelinde nükleer enerji kullanımını artırmayı ve 2050’ye kadar kurulu gücü üç katına çıkarmayı hedefliyor. Türkiye de bu hedef doğrultusunda çalışmalara dahil oldu” dedi.

Akkuyu Nükleer Santrali: Stratejik Bir Adım

Bayraktar, Türkiye'nin nükleer enerji konusunda iddialı bir program yürüttüğünü ve bu sürecin önemli bir kilometre taşı olan Akkuyu Nükleer Santrali'ne dikkat çekti. Şu anda yapımı devam eden ve 4,8 gigavat kapasiteye sahip olan Akkuyu Nükleer Santrali'nin 2028 yılı sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını belirten Bayraktar, santralin tek başına Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayabileceğini ifade etti.

Küresel Elektrikli Araç Satışları Ekim Ayında Rekor Kırdı Küresel Elektrikli Araç Satışları Ekim Ayında Rekor Kırdı

Gelecek İçin Nükleer Planlar

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin Sinop ve Trakya bölgelerinde iki yeni nükleer santral daha kurmayı hedeflediğini ve bu büyük santrallerin yanı sıra, yeni nesil küçük modüler reaktörlerin de devreye alınacağını açıkladı. 2050 yılına kadar 20 gigavat nükleer kurulu gücün devreye alınarak net sıfır emisyon hedefine önemli bir katkı sağlanacağını vurgulayan Bayraktar, Türkiye’nin enerji dönüşümünde nükleer enerjinin kilit bir rol oynayacağını ifade etti.

Küresel Nükleer Enerji Gelişmeleri

Halihazırda dünyada 31 ülkede toplam 415 nükleer santral bulunuyor ve bu santrallerin toplam kurulu gücü 400 gigavat civarında. Ancak hedef, 2050 yılına kadar bu kapasiteyi 1200 gigavata çıkarmak. ABD, COP29 kapsamında nükleer gücüne 200 gigavat ekleyeceğini açıklarken, birçok küresel şirket de elektrik ihtiyacını karbonsuzlaştırma yolunda nükleer enerji planlarını kamuoyuyla paylaştı. Küçük modüler reaktörlerin, bu hedeflere ulaşmada önemli bir role sahip olacağı öngörülüyor.

Kaynak: AA - Anadolu Ajansı