Tarım Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan iç su kaynaklarının balıklandırılması projesi Türkiye’nin birçok bölgesinde devam ediyor.
Türkiye’de 7 balık üretim tesisinde son 4 yılda 250 milyon civarında yavru balık üretildi. Bu üretimde en büyük pay Şanlıurfa’ya düşüyor. Bozova’da bulunan Balık Üretim Tesisinde yaklaşık 90 milyon Balık üretimi gerçekleştirildi.
Şanlıurfa Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Hakan Akgün, ağırlıklı olarak sazan balığı, şabut balığı, levrek, kalkan, mersin balığı, yayın balığı gibi türelerin üretildiğini aktardı.
Hakan Akgün, Atatürk Lake 2024 Sazan Balığı yakalama yarışmasında Urfanatik’e özel açıklamalarda bulundu. Akgün, her geçen yıl Balık üretiminde sayının artacağını ve Şanlıurfa’nın bu konuda öncülük edeceğini belirtti.
“4 YILDA 250 MİLYON CİVARLIDA YAVRU BALIK ÜRETİLDİ”
Urfanatik mikrofonlarına balık üretimi konusunda konuşan Şanlıurfa Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Hakan Akgün;
“Tarım Orman Bakanlığımız Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğümüzün uhdesine yürütülen iç su kaynaklarının balıklandırılması projesi kapsamında Türkiye’nin hemen hemen 7 balık üretim tesisinde son 4 yılda 250 milyon civarında yavru balık üretildi. Bu balıkların türlerine baktığımız zaman ağırlıklı olarak sazan balığı, şabut balığı, levrek, kalkan, mersin balığı, yayın balığı ve kabuklulardan da ıstakoz üretimi kaydı ile özellikle deniz ve iç suların balıklandırılması temel amaç edindi. Buradaki temel bir amaçta burada ticari amaçlı ve spor amaçlı olta balıkçılığı veya balıkçılık yapan kardeşlerimizin sosyal ekonomik yapısının birleştirilmesi bununla beraber oltalarına ve ağlarına daha çok balık yakalanması bakanlığımızın son 4 yıldır yürütmüş olduğu bir çalışma bu, bununla beraber yine dernek kurulumunda akabinde amatör balıkçıların isteğe bağlı olarak belgelendirilmesi veya belge verilmesi sonucunda bakanlığımızın ve il müdürlüğümüzün çalışmaları söz konusu.” İfadelerini kullandı.