Ahlak Nedir ?

Bilindiği üzere şimdiki toplumun en büyük sorunu Ahlaklı bireylerin yetişmesidir. Ahlak başlı başına bir toplumun yapı taşı olduğundan dolayı en büyük sorun ve sıkıntıların başında geliyor. Bundan dolayı özellikle İslam dini bu...

Abone Ol

Bilindiği üzere şimdiki toplumun en büyük sorunu Ahlaklı bireylerin yetişmesidir. Ahlak başlı başına bir toplumun yapı taşı olduğundan dolayı en büyük sorun ve sıkıntıların başında geliyor. Bundan dolayı özellikle İslam dini bu konuda çok hassas davranıp, özellikle gençlere bu konuda büyük tavsiye ve nasihatlerde bulunuyor.

Ahlak- terim olarak: 1. Belli bir dönemde belli insan topluluklarınca benimsenmiş olan, bireylerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen törel davranış kurallarının, yasalarının, ilkelerinin toplamı. Çeşitli toplumlarda ve çağlarda kapsamı ve içeriği değişen ahlaksal değerler alanı. 2. Bir kişi ya da bir insan öbeğince benimsenen eyleme kurallarının toplamı. 3. Ahlaksal olan şeylerle bağlantısı olan bir görüşler dizgesi (tek kişinin, bir ulusun, bir toplumun, bir çağın). 4. Felsefenin bir dalı olarak: a. Ahlak üzerine kavramsal öğretiler. b. İnsanların kişisel ve toplumsal yaşamdaki ahlaksal eylemlerine ilişkin sorunları inceleyen felsefe öğretileri. Kökenbilimse sözlükte: Arapça: ahlâq “yaradılış, huylar” kökünden gelir.

Bazen iyilik ya da doğruluk sözcükleriyle eş anlamda kullanılır. Toplumun hoş gördüğü davranış biçimleridir. Ahlaki olan “insanların karşı çıkmadığıdır denebilir. Ahlaksızlık ise bunun tam tersidir. Olay anındaki varsayımlara aksi davranıştır. Genellikle felsefe, din, toplumun birleştiği bir önerme vardır. “Altın kural” adıyla bilinen bir ilke “ahlaki davranışın özünü sergiler. “Kendine davranılmasını istediğin gibi davran” Bu, Immanuel Kant’tan Isa peygambere kadar kabul görmüş ahlaki özdür. Ahlak, çocuk gelişimi ve toplumbilimin özellikle ilgilendiği bir konudur.