Otizmli bireylerin istihdam edilmesi için çeşitli etkinlikler düzenlenirken, sosyal hayatta aktif olması için de ailelerin bireylerle eğitim almasının önemine vurguda bulunan eğitimciler, babaların da bu konuda mutlaka sorumluluk almasını istedi.
Otizmli çocuklarla daha sağlıklı iletişim kurmak için psikolog, pedagog gibi uzmanlardan yardım almanın zorlu geçecek süreç için kolaylık sağlayacağı belirtildi. Otizmli bireylerde sağlıklı iletişimden sonra sağlıklı bir eğitimle de %80 oranında bir iyileşmenin söz konusu olduğu belirtildi.
Spor Eğitim Dernek Başkanı Ali Tenik otizmli çocuklar için ailelere uyarılarda bulunurken, talepler için de yetkililere seslendi;
“KAYIT DIŞI BİR ÇOK OTİZMLİ BİREYİMİZ VAR”
Şanlıurfa’mızda otizmli birey sayısı çok fazladır ama net bir bilgiye, net bir sayıya ulaşmamız mümkün değildir diyen Şanlıurfa Otizmli Bireyleri Koruma ve Spor Eğitim Dernek Başkanı Ali Tenik;
“Çocuklarımızın fiziksel gelişimini sağlamak için hareket eğitimi ve müzik eğitimi, el sanatları kurslarıyla 18 yaşından sonraki yani okul dışı kalan çocuklarımızı eğitime alıyoruz. Böyle 13 yıldır projelerle eğitim işimizi sürdürüyoruz. Şanlıurfa’mızda otizmli birey sayısı çok fazladır ama net bir bilgiye, net bir sayıya ulaşmamız mümkün değildir. Çünkü elimizdeki verilerde böyle bir sayı yok. Bu sizin çocuklar, A tip dediğimiz hafif düzeyde, orta ve ağır düzeyde olmak üzere, bir de davranışsal problemleri olan çocukluk otizmi denilen bir otizm türü ile, yani genel olarak Urfa merkezden 3 bin 500 tane otizmli bireyin varlığını tespit ettik. Tabi bu 2020 verilerine göre. Ama kayıt dışı bir çok otizmli bireyimiz var.”
“İSTİHDAM ORTAMI SAĞLAMAK”
Otizmli bireylerin birebir eğitim almaları konusundaki hassasiyete vurgu yapan Başkan Ali Tenik; “Otizmli bireyler diğer özel bireyler gibi yani birebir grup eğitimi alamadıklarından sadece birebir eğitimle eğitimlerini alabildiklerinden dolayı biz engelli koordinasyon merkezinden çok verim alamıyoruz. Bizim otizmli birey sayısı çok fazla olduğundan dolayı ve eğitimleri de birebir olması sebebiyle biz sadece otizmli bireylere yönelik engelli koordinasyon merkezleri örneği gibi bir merkez istiyoruz. Mersin'de örneği var, başka illerimizde de örneği var. Biz de Şanlıurfa'mızda gerçekten de bunun bir an önce açılmasını elzem olarak görüyoruz. Büyükşehir belediyesi olsun, ilçe belediyelerimiz olsun, yani mutlaka bize ayrılacak bir arsa vardır diye düşünüyoruz. Çünkü burada biz sadece bir eğitim değil, çocuklarımızın havuz ihtiyacını, hareket eğitimi fiziksel etkinlik ihtiyaçlarını gidermek ve farklı farklı kurslar açarak çocuklarımıza istihdam ortamı sağlamak istiyoruz” dedi.
“PASİF BİREYDEN AKTİF BİREYE”
Otizmli bireylerin istihdam edilmesini savunan Başkan Tenik konuşmasında;
“Anne baba hayata veda ettiği zaman çocuk hayatta kendi imkanlarıyla tutunabilsin. Bizim gayemiz bu. Yani pasif bir bireyden onları aktif bir birey haline getirmek istiyoruz. Projelerle kargo şirketlerinde veya bazı fabrikalarda paketleme işlerinde otizmli çocuklarımız istihdam edilmektedir. Ama işte biz de Şanlıurfa’mızdaki iş adamlarında bu seviyeye gelen birkaç tane çocuğumuza iş imkânı sunmasını bekliyoruz. Bu çocuklara el uzatarak hayata dahil olmasını sosyalleşmesini sağlasınlar. Bu bizim için çok önemli ve çok değerli. Çocuklarımızın geleceğini onlar için biraz da olsa yaşanılabilir bir hale getirme gayreti içerisindeyiz” İfadelerine yer verdi.
“ANNE VE BABA DA EĞİTİME TABİ TUTULMALI”
Başkan Tenik, son olarak şunları söyledi;
“Babalar biraz geride kalıyor. Çalışmasını bahane ederek çocuğuyla ilgilenmiyor. Çocuk 11 yıldır bize geliyor, eğitim alıyor, biz onunla ilgileniyoruz ama ben henüz babasıyla hiç tanışmadım. O eğitimin evde de verimli geçmesi için anne ve babada mutlaka o eğitime tabi tutulmalı. Ya ben şöyle düşünüyorum otizmli bireye eğitim almadan önce anne ve baba yani ebeveyn iyi bir otizm eğitiminden mutlaka geçmeli. Eğer çocuk iyi eğitim alırsa % 80 'e kadar normalleşme seyrine girebilir. Ve bu normalleşme seyrine girdiği zaman çocuk yarın iş sahibi de olabilir, iş de yürütebilir. En önemli noktası anne baba öldükten sonra da kendi hayatını sürdürebilir.”