Akıllı Ulaşım Sistemleri

   Yol kapasitelerinin yetersiz kalmaya başladığı 1970’ li yıllardan itibaren Akıllı Ulaşım Sistemleri dünyada kullanılmaya başlanmış ve istatistiklere baktığımızda da kullanılmasıyla ters orantılı olarak ölümlü veya maddi hasarlı trafik kazaları ve enerji tüketimi azalmıştır.

Abone Ol

   Yol kapasitelerinin yetersiz kalmaya başladığı 1970’ li yıllardan itibaren Akıllı Ulaşım Sistemleri dünyada kullanılmaya başlanmış ve istatistiklere baktığımızda da kullanılmasıyla ters orantılı olarak ölümlü veya maddi hasarlı trafik kazaları ve enerji tüketimi azalmıştır. Dünyada ilk Akıllı Ulaşım Sistemleri Japonya’ da kullanılmaya başlanmıştır.

   Ülkemizde ise geçtiğimiz Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan genelge ve ilgili bakanlığın resmi internet sitesinde "Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) Strateji Belgesi ve 2020-2023 Eylem Planı" yayınlandı. Eylem planı ile teknolojideki gelişmelerden ulaşım hizmetlerinde yararlanılmasına ayrıca tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte top yekûn bir seferberlik ilan edilmesine dikkat çekildi.

   Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi bakanlık tarafından yayınlanan eylem planından önce Türkiye’ de ilk defa Akıllı Ulaşım Sistemleri Şube Müdürlüğünü kurmuş ve dikkat çekici uygulamaları faaliyete koymuştur. Diğer şehirlere de örnek olacak bazı uygulamalar; kavşaklara araç sayım kameraları konularak araç kuyruğu olan yönlerin süresinin sistem tarafından uzatılması, kavşaklara güç kaynağı konularak elektrik kesintilerinde kavşakların çalışmasının devam ettirilmesi. Şüphesiz bu uygulamalar şehir trafiğini rahatlatacak ve akışı sağlayacaktır.

  Şehrin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ve öngörü ile ilgili birimi kurmak şüphesiz takdire şayan. Peki bu çalışmaları ve uygulamaları yapanlar kimlerdir, işin mutfağında kimler var. Kullanılan uygulama, sistem ve programları kendileri mi geliştirdiler yoksa satın mı aldılar? Acaba Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi bu uygulamaların lideri ve pazarlayıcısı konumuna gelebilir mi? Keşke bu çalışmaları yapan, hazırlayan, test eden, uygulayan ve sürdürülebilirlik için gerekli takibi yapan kişileri biz de tanıyabilsek.