112 Acil Çağrı Merkezleri kesintisiz olarak 7 gün 24 saat hizmet vererek vatandaşların acil durumlarda ilk yardım ve destek ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Ülkemizde acil durumlarda ilk yardım ve destek için başvurulan 112 Acil Çağrı Merkezlerine yapılan asılsız aramalar her geçen gün artarken, çalışanları da iş konusunda olumsuz yönden etkiliyor. Bu durumda gerçek acil durumlarda yaşanabilecek gecikmelerin önüne geçilememesi ve acil servis çalışanlarının gereksiz yere yorulması gibi ciddi sorunlara yol açıyor.
112 Acil Çağrı Merkezlerine gelen çağrıların yüzde 70'i gereksiz aramalar ve asılsız ihbarlardan oluştuğu tespit edildi. Özellikle 2024 yılında bu ihbarların Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde daha çok arama yapıldığı öğrenildi.
Merkezi, önemli ihbarların yanı sıra Acil çağrı merkezlerini arayan vatandaşların bazı gerekçeleri ise hayret verici. "Yüreğim yandı, söndürebilir misiniz?", "Kuşum öldü.", "Rüyamda bir markette sıkışan kedi gördüm.", "PIN kodumu unuttum.", "Kargom nerede kaldı?", "Taksi lazım." gibi gerekçelerle arayanlar da bulunuyor.
Vatandaşlar unutulmamalıdır ki, 112 Acil Çağrı Merkezleri, hayat kurtarmak için var olan bir hizmettir. Gereksiz aramalar, bu hizmeti engelleyen ve can kayıplarına neden olabilecek ciddi bir sorundur. Bu nedenle herkesin sorumluluk alması ve 112'yi sadece gerçek acil durumlarda araması gerekmektedir.
Alo 112 : “Yüreğim Yandı Söndürebilir Misiniz”
2024 yılında 112 Acil çağrıların yüzde 70'inin gereksiz aramalardan oluştuğu belirlendi. En çok asılsız ihbar yapan 3 il dikkat çekti.
Bunlar da ilginizi çekebilir