Bozova’nın M.Ö. 200 ile 606 yılları arasında kurulduğu tahmin edilmektedir. Asurlular döneminde Asuranianu, Romalılar ve Ermeniler döneminde Tormenepa, Araplar döneminde Telhüvek, Türkmenler döneminde Yaylak ismi ile bilinmektedir. Bozova bölgesi orta çağda yaşamış birçok medeniyetlere ticari ve iktisadi yönden beşiklik yapmış bir yöredir.

Urfa ’ yı fetheden Hz. Ömer’in komutanı Übeyt İbni El Cerrah tarafından İslam topraklarına katılmıştır.

M.S. 1389–1390 yılları arasında 1. Beyazıt’ ın Mısıra yaptığı sefer sırasında Anadolu’ya gelen Müslüman Türkleri (Türkmenleri) bu bölgeye yerleştirmiş ve bu bölgeye Yaylak adını vermişlerdir.

NE ZAMAN İLÇE OLDU?

M.S. 1402–1516 yılına kadar, devamlı olarak yöre İran Sefavileri, Mısır Memlukları ve Osmanlıların arasında el değiştirmiştir.  Osmanlılar zamanında bu bölgeye Yaylak adı verilmiştir.  Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim’ in Mısır seferi sırasında ordu, Büyükhan köyünde kurulan Kervansaray da günlerce konaklamıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra Yaylak 1926 yılına kadar 877 sayılı kanunla İlçe merkezi olmuş ve Urfa’ ya bağlanmıştır. 1930 yılında ise ilçe merkezi eski adı Hüvek olan Bozova’ ya taşınmıştır. Yaylak ise nahiye olmuştur.”

BOZOVA’NIN NÜFUSU

Şanlıurfa'ya 38 km uzaklıktaki ilçe, 2022 yılı Şubat ayı TÜİK verilerine göre Bozova ilçesi 53.878 nüfusa sahiptir. Sınırları içerisinde bulunan Atatürk Barajı'na 24 km uzaklıktadır.  Çatak ve Yaslıca olmak üzere birçok göl kenarı tesisi bulunmaktadır.

Bozova, batısında Halfeti, güneybatısında Birecik, güneyinde Suruç, güneydoğu ve doğusunda Şanlıurfa Merkez, kuzeydoğuda Hilvan ilçeleri, kuzeyinde de Adıyaman ili ve Atatürk Baraj Gölü ile çevrilidir. İdari bakımından 82 kırsal ve 6 merkez olmak üzere toplam 88 mahalleden oluşmaktadır.

Bozova'da halk daha çok çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşmaktadır. Bölgenin en büyük hayvan pazarlarından biri olan Yaylak hayvan pazarı ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. 

BOZOVA KAYMAKAMI

Cumhurbaşkanlığı Makamının 2023/388 sayılı Atama Kararı ile Bozova Kaymakamlığı görevine  04/09/2023 tarihinde Halil İbrahim Yeşilyurt getirildi. Yeşilyurt,aktif olarak Bozova Kaymakamlığı görevini yapmaktadır.

Aygül Kapıkayalı kazandı. Kapıkayalı, resmi olarak Bozova Belediye Başkanı olarak görev yapmaktadır.

GEZİLECEK YERLER

ATATÜK BARAJI

Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. GAP Projesi içinde, Karakaya Barajının 180 km mansabında, Adıyaman iline 51 km uzaklıkta, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine ise 24 km uzaklıkta olup, Fırat Nehri üzerinde kurulmuştur. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük üçüncü gölü olan Atatürk Baraj Gölü oluşmuştur. Ayrıca seyir tepesi ile vatandaşlar Barajın eşsiz manzarasında çay içip yemek yiyebilir. 

ÇATAK MESİRE ALANI

Türkiye’nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı’nın göl kıyısında yer alan ve mavi ile yeşilin buluştuğu Şanlıurfa’nın Bozova ilçesindeki Çatak Sahilleri, Salda’yı andıran görüntüsüyle ziyaretçilerini bekliyor. Özellikle yaz aylarında binlerce kişi tarafından piknik yapmak ve serinlemek amacı ile ziyaret edilir. 

Viranşehir Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi Açıldı Viranşehir Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi Açıldı

İNBAŞI 

Atatürk Barajı'nın güneybatısındaki Yeniköy Mahallesi civarında yer alan çok sayıda mağara ile kaya geçitleri ve Roma döneminde yapıldığı düşünülen su değirmeni, ziyaretçilerine tarihi ve doğal güzellikleri bir arada sunuyor.

 

YASLICA HAYAL PARK 

Şanlıurfa’nın Bozova ilçesine bağlı kırsal Yaslıca mahallesinde bulunan Yaslıca Hayal Park yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Mesire alanı piknikçilerin yoğunlukla ziyaret ettiği bölgelerden biri. 

için bakım konusunda sıkıntılar yaşanmakta.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen, Evliya Çelebi'nin 17'nci yüzyılda yazdığı Seyahatname'de de bahsettiği Çarmelik Kervansarayı'nın bölge turizmine hareketlilik kazandırdı."

Kaynak: Haber Merkezi