Hasar maliyet endeksi, asgari ücret, yedek parça fiyatları, bakım-onarım maliyetleri ve motorlu araçlardaki fiyat değişikliklerini içeren faktörlere göre her ay güncellenecek. Bu sayede araç modeli, yaşı ve ikamet edilen bölgenin yanı sıra endeksi oluşturan fiyat değişimleri prim miktarını etkileyecek.

Aylık hasar maliyet endeksi hesaplanırken, asgari ücret artışının %45'i, yedek parça ve aksesuar fiyatlarındaki değişimlerin %30'u, motorlu araç fiyatlarındaki değişimlerin %15'i ve kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarım fiyatlarındaki değişimlerin %10'u dikkate alınacak.

SEDCK'nin yayımladığı genelgeye göre, mayıs ayı için hesaplanan prim artışı en fazla %3 olacak. Bu da sigorta şirketlerinin zorunlu trafik sigortası poliçe fiyatlarını en fazla %3 oranında artırabileceği anlamına geliyor.

İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz, hasar maliyet endeksinde asgari ücret artışının en önemli faktör olduğunu belirtti. Asgari ücretin artmasıyla birlikte hasar onarım maliyetlerinin de arttığını vurguladı ve bu durumun primlere yansıyacağını ifade etti.

Şanlıurfa'da bu meslekten 2 kişi kaldı Şanlıurfa'da bu meslekten 2 kişi kaldı

Yılmaz, trafik sigortalarında belirlenen prim oranlarının sektöre olumsuz etkilerinden bahsederek, kasko sigortasında olduğu gibi serbest tarifeye geçilmesi gerektiğini savundu. Böylece hasarsız sürücülerin daha uygun primlerle poliçe alabileceğini öne sürdü.

Sektör temsilcilerinin devlete serbest tarife talebiyle gittiğini belirten Yılmaz, bu uygulamanın hasar maliyet endeksinin serbest tarifeye hazırlık olarak görülebileceğini söyledi.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Haber Merkezi