Hastanelerin acil servislerinde kusma ve ishal gibi belirtilerle gelen hastaların sayısında gözle görülür bir artış yaşandı. Uzmanlar, yaz mevsimiyle birlikte artan gıda zehirlenmeleri konusunda uyarılarda bulunarak, hijyen konusuna dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Gıdaların tüketilmeden önce kesinlikle bozulmamış olmasına özen gösterilmesi gerektiği belirtildi.

Şanlıurfa Şehir Hastanesinde sona doğru Şanlıurfa Şehir Hastanesinde sona doğru

için yeterli politikaların bulunmadığını belirten uzmanlar, bir an önce sıkı bir denetim yapılmasını talep ediyor. İleri derecede gıda zehirlenmeleri ölümcül olabileceğinden, gerekli tedbirlerin alınması gerektiği ifade ediliyor.

Gıdaların çeşitli organizmalarla kontamine (kirlenmiş) olması, tüketildikten sonra sindirim sisteminde sorunlara yol açarak gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Peki, bu kontaminasyon nasıl gerçekleşiyor? Hastaların gıda zehirlenmesini Diyetisyen Semira Avcı’ya sorduk.

Urfanatik mikrofonlarına konuşan Diyetisyen Semira Avcı, çiğ besinlerin zehirlenmedeki rolüne dikkat çekerek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

"ÇİĞ BESİNLERE DİKKAT"

Diyetisyen Semira Avcı artan zehirlenmeler için;

“ Gıdaların işlenme, depolanma veya taşınma aşamasında bulaşıcı organizmalar ile teması sonucu kontaminasyon oluşabilmektedir. Bunun dışında yanlış pişirme ve saklama koşulları da sebep olarak gösterilebilir. Genellikle çapraz kontaminasyon sonucunda gıda zehirlenmesi görülebilmektedir. Buda daha çok çiğ besinlerde görülüyor. Örnek vermek gerekirse bir salata pişirilmediği için içindeki zararlı organizmalar da yok edilmiyor. Ve burada da gıda zehirlenmeleri daha fazla görülebiliyor. Oranlara baktığımızda daha çok bebek ve çocuklarda gıda zehirlenmeleri görülüyor. Bunun dışında gebelerde de bu risk artmakta çünkü gebelik döneminde annenin metabolizmasındaki değişiklikler annenin daha hassas olmasına neden olur” dedi.

"TOPLU ZEHİRLENMELERE SEBEP OLABİLİYOR"

Zehirlenmeler sonucu vücudumuzun yaşadıklarının çok fazla sıvı kaybına sebep olduğunu ve buna çok dikkat edilmesini vurgulayan Diyetisyen Semira Avcı;

“Kontamine (kirlenmiş) olmuş besinleri tükettikten birkaç saat sonra belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bu belirtiler mide ağrısı, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, karın bölgesinde kramp ve ateş gibi başlıca belirtilerle zehirlenme kendini belli etmektedir. En çok görünen komplikasyonlardan biri de dehidrasyon oluyor. Bu da şu demek oluyor kusma yada ishal durumunda vücutta sıvı kaybı meydana geliyor. O yüzden bu durum da vücutta kaybedilen sıvıyı yerine koymak çok önemli oluyor. gıda zehirlenmelerini minimuma indirmek için de hijyen şart oluyor. bu yüzden ellerin sık sık temizlenmesi gerekiyor. Mutfak araç gereçleri ve yemeğin yapıldığı alan hijyenik olmalıdır mutlaka. Özellikle kurum mutfaklarında toplu olarak çıkartılan yemeklere dikkat edilmelidir. Çok küçük bir ihmal dahi toplu zehirlenmelere sebep olabiliyor” uyarılarında bulundu.

Son olarak mutfak araç gereçlerinin temiz kullanılmasını mümkün olduğunca çiğ besinler için farklı araç gereçlerin kullanılmasını vurgulayan Diyetisyen Avcı konuşmasını;

“Gıda zehirlenmelerinin önüne geçmek için de çiğ ve hazır besinlerin birbirinden uzak tutulması gerekiyor. bunun dışında çapraz bulaş riskini azaltmak için de örnek vermek gerekirse bir besini depolarken hazırlama aşamasındayken çiğ etlerden, kümes hayvanlarından ve balıklardan uzak tutularak çapraz bulaş riskini en aza indirebiliriz. Çapraz bulaş riskine neden olan durumlardan biri de etlerin ve sebzelerin aynı yerde doğranması oluyor. Bunun da yanlış olduğunu belirtmeliyim. Çiğ etleri sebzelerle aynı yerde doğramamalıyız. Son olarak dondurulmuş besinlerinizi çözmek için oda sıcaklığında bekletmemeniz gerekiyor. Dondurduğunuz besini çıkarttıktan sonra tezgâha, ocağa yada kaloriferin üzerine bırakmamalısınız. Doğru yöntem buzdolabının alt kısmında kendi kendine çözülmesini beklemek olacaktır” diyerek sonlandırdı.

Muhabir: Seher Ağaç