Artan Vergi Oranları

  07 Temmuz 2023 tarihli ve 32241 sayılı Resmi Gazete’ nin yayımlanmasıyla birlikte, 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Katma Değer Vergisi(KDV) oranlarında yapılan değişiklik hayatımıza girdi

Abone Ol

  07 Temmuz 2023 tarihli ve 32241 sayılı Resmi Gazete’ nin yayımlanmasıyla birlikte, 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Katma Değer Vergisi(KDV) oranlarında yapılan değişiklik hayatımıza girdi. Bilindiği üzere pandemi sürecinde birçok emtianın satışından alınan vergilerde indirim yapılmıştı. KDV harcamalar üzerinden alınan dolaylı bir vergidir. Ülkemizde 25.10.1984 tarihinde kabul edilen 3065 sayılı “Katma Değer Vergisi Kanunu” 01.01.1985 tarihinde yürürlüğe girmiştir. KDV 2022 yılında toplanan vergi gelirlerinin neredeyse üçte birini oluşturuyordu.

  KDV ile ilgili genel olarak yapılan eleştiri, çok fazla istisna ve muafiyetlerin olması. Bunlarında ortaya çıkardığı karmaşa. 

  Alınan kararla birlikte %8 olan vergi oranı %10’ a, %18 olan vergi oranı ise %20’ ye yükseltildi. Bununla birlikte  sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kâğıdı, kâğıt havlu, kâğıt mendil ve peçete malları  için KDV oranı %8’den %20’ye yükseltildi. %1 olan KDV oranında bir değişiklik yapılmadı.

  KDV oranındaki bu artışın bütçeye 30 Milyar TL gelir getirmesi öngörülmekte. Bununla birlikte mükellefler açısından kayıtlı olmak ek maliyet getirdiğinden dolayı, kayıt dışı çalışmaya bir yönelim olduğu bilinmekte. Artan KDV oranları bu kayıt dışılığa olan yönelimi arttıracak dahası kayıtlı olan mükelleflerde, terkin verip kayıt dışı faaliyete geçeceklerdir.

  Artan KDV oranı zam olarak fiyatlara yansıdı. Bunun yanında vergi oranlarındaki artış uzun vade de ödenemeyen vergi borçları ve nihayetinde birkaç yılda bir çıkarılan vergi affıyla sonuçlanacaktır. KDV oranındaki artıştan en çok nihai tüketici olumsuz etkilenir. KDV oranındaki artışla birlikte artan fiyatlardan dolayı daha önce aldığı bir ürüne daha fazla para verecektir. Tabii olarak bu durum alım gücünü azaltacaktır. Daha açık bir ifadeyle 100 TL’ lik bir ürüne daha önce 108 TL ödeyen birisi artık 110 TL ödeyecek.

  KDV oranındaki artış ekonomiye faydadan çok zarar verecektir. Etkilerini hep beraber göreceğiz.