Yaşam

Aşkın Anıtı Tac Mahal

Hindistan'ın Agra şehrinde yer alan Tac Mahal UNESCO Dünya mirası listesinde yerini aldı. Milyonlarca turistin ilgisini çeken Taç Mahal ne zaman ve kimler tarafından yapıldı? Taç Mahalın hikayesi nedir? Sizler için araştırıp haberimizde derledik.

Abone Ol

Dünyanın yedi harikasından biri olarak gösterilen Tac Mahal, Hindistan’ın Agra şehrinde yer alan ve aşkın ebedi simgesi olarak bilinen görkemli bir yapı.

 Beyaz mermerden yapılan Tac Mahal, Mogol İmparatoru Şah Cihan tarafından, hayata gözlerini yuman eşi Mümtaz Mahal için inşa edildi.

Yaklaşık 22 yıl süren titiz bir çalışmanın ardından Tac Mahal' in yapımı 1653 yılında tamamlandı. Yamuna Nehri kıyısındaki bu eşsiz yapı sadece mimari bir deha değil, aynı zamanda sonsuz bir aşkın da kanıtı olarak kabul ediliyor.  Bu eşsiz mimari her yıl Milyonlarca turist tarafından ziyaret ediliyor.

"TAC MAHAL NEREDE YAPILDI"

Tac Mahal, Hindistan'ın Agra kentinde bulunan ve dünyanın seçkin mimari yapıtlarından biridir. Jumna Nehri'nin hemen yanında bulunan yapıt  UNESCO Dünya Mirası'nda yer aldı . Anıtın mimarı Üstadı İsa Muhammed Efendi'dir.

"TAC MAHALLİN HİKAYESİ"

Babür İmparatorluğunun 5. İmparatoru olan Şah Cihan, genç yaşta ölen karısı Ercümend Bana Begüm olan sevgisi adına Taç Mahali yaptı.

"BANA BEGÜM VE ŞAH CİHAN'IN KABRİ NEREDE"

1631 yılında ölen Bana Begüm, Tac Mahal'e gömülmüştür. 166 yılında ölen imparator Şah Cihan da yine eşi gibi Tac Mahal'e gömülmüştür.

"TAC MAHALİN MİMARİSİ"

Tac Mahal beyaz mermerden yapılmış olup mermerin üzerinde parlak, ince ve mavi şekiller vardır. 4 âdet mermerden yapılmış minaresi bulunmaktadır. Anıtın dört tarafında da Hattat Settar Efendi tarafından yazılan Yasin Suresi yer alır. Anıtın inşasında çok sayıda usta çalıştığı gibi 20 binden fazla da işçi çalışmıştır.