BABANIZIN DEĞİL SİZİN TERCİHİNİZ ÖNEMLİ

Üniversiteye girmek için hazırlanan öğrencilerinin beklediği YKS sonuçları açıklandı ve tercihler devam ediyor. 23-29 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan tercihlerde bence süre az tutulmuş. Öğrencilerin üniversiteleri araştırması...

Abone Ol

Üniversiteye girmek için hazırlanan öğrencilerinin beklediği YKS sonuçları açıklandı ve tercihler devam ediyor. 23-29 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan tercihlerde bence süre az tutulmuş. Öğrencilerin üniversiteleri araştırması ve puanlarına göre bir bölüm seçmeleri için biraz daha vakit verilmesi gerekir diye düşünüyorum.

Tercih yaparken eş, aile, dost, anne, baba gibi etkenler her zaman öğrenciler üzerinde baskı olmuştur. Genellikle baba faktörü üniversiteye girişi değil de mezun olup iş bulma kısmına odaklanır. Öğrenci ise hangi bölümde, hangi meslekte daha mutlu olacağını düşünür ve bir tezatlık oluşur. Ama baktığımız zaman sınava çalışan öğrenci, sınava giren öğrenci, okulu okuyacak olan öğrenci o yüzden tercih hakkı da ona tanınmalı. Aileler elbette çocuklarının iyiliğini düşünür fakat mutlu olmayacakları bir bölümde de okumaları için zorlamamaları gerektiğini düşünüyorum.

Öğrenciler tercih yaparken kendilerini 6 ila 10 yıl sonrasında iş dünyasına hazırlamaları gerekiyor. Üniversite seçimleri de bu hazırlığın önemli bir adımı aslında. Hangi bölümde olduğu fark etmeksizin gençlerin iş dünyasında tercih edilebilir olmasını sağlayan yetkinlikleri vermeyen üniversiteler, gençlerin tercih listelerinde yer almıyor. Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan Geleceğin Meslekleri 2016 Raporu'nda yayınlanan ilk 10 yetkinliğe bakarak tercihlerini o yönde yapmaları yararlarına olur.

Üniversiteler sadece bölüm içerikleri ile değil gençlere sundukları öğrenci yaşamı içerisinde de önem arz ediyor. Günümüzde tercihlerde, üniversitelerin ve bölümlerinin nitelikleri de önem kazandı. En önemli nitelik ise seçilecek olan yerlerin geleceği nasıl yansıttığı. Tercih uzmanlarının da ailelerle birlikte gençlerin bu anlayışını desteklemesi gerekiyor. Geleneksel anlayışları bilimsel gelişmelerin ışığında güncelleyebilirsek süreçte ki her şey de kendini geliştirecektir. Böylece, hep birlikte geleceğin insanlarını yetiştirebiliriz.

Son olarak başta söylediğimi tekrarlamakta fayda görüyorum. Aile, eş, dost, akraba öğrencilerle birlikte üniversite okumaya gitmeyecek. Bu yüzden tercih yapacak olan öğrenciler iyi araştırıp hangi şehirde hangi bölümde mutlu olacaksa onu okumalıdır. Bu tercih belki de sizler için bir dönüm noktası olacaktır ve ileriki mesleki hayatınızda size yön verecektir. Bir iletişim fakültesi mezunu olarak severek okuduğum bölümden severek yaptığım bir işe yani gazeteciliğe geçmiş biri olarak sizlere de tavsiyem kendinizi ileride görmek istediğiniz meslekte olabileceğiniz bir bölüm okuyun. BABANIZIN TERCİHİ ÖNEMLİ DEĞİL SİZİN TERCİHİNİZ ÖNEMLİ…