Dünya Ticaret Zirvesi Öncesi Değerlendirmeler

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul’da düzenlenecek Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Avrupa ve Asya Zirvesi öncesinde WCF Genel Konsey Toplantısı’nda konuştu. Türkiye’nin, coğrafi olarak tarih boyunca kültürler ve ticaret yollarının kesişim noktası olduğuna dikkat çeken Bolat, Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği Anlaşması sayesinde Türkiye’nin AB ile güçlü ekonomik ilişkiler kurduğunu ifade etti. Bolat, bu anlaşmayı önümüzdeki dönemde revize etmeyi ve güncellemeyi umduklarını belirtti.

Lojistik Avantajlar ve Ekonomik Potansiyel

Türkiye’nin stratejik konumunun lojistik açısından büyük bir avantaj sağladığını dile getiren Bolat, Akdeniz, Afrika ve Arap ülkeleriyle Türkiye’nin güçlü bağlantılar kurduğunu ifade etti. Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) 1,2 trilyon dolar olduğunu ve 600 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle küresel ekonomide önemli bir aktör haline geldiğini belirtti. Bakan, Türkiye’nin GSYH’sinin yarısının dış ticaretten oluştuğuna dikkat çekti.

Şanlıurfa’daki program iptal oldu! Şanlıurfa’daki program iptal oldu!

Büyüme ve Ekonomik Başarılar

Bakan Bolat, Türkiye’nin son 20 yılda ortalama yüzde 5,4 oranında büyüdüğünü ve kişi başına düşen gelirin neredeyse iki katına çıktığını söyledi. GSYH’nin ise dolar bazında 9 kat arttığını vurgulayan Bolat, küresel ekonomik sıkıntılara rağmen Türkiye’nin büyümesini sürdürdüğünü belirtti.

Cari Açık ve Dış Ticarette İyileşme

2023’te Türkiye’nin 255 milyar dolarlık mal ihracatıyla rekor kırdığını belirten Bolat, hizmet ihracatında ise 106 milyar dolara ulaşıldığını açıkladı. Ayrıca, dış ticaret açığının yüzde 33 oranında azaldığını ve cari açığın 55,5 milyar dolardan 15 ayda 11,3 milyar dolara düştüğünü ifade etti.

Turizm ve İnşaat Sektöründeki Yükseliş

Türkiye’nin turizm gelirlerinde de büyük bir başarı elde ettiğini belirten Bolat, 2023’te 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelir hedeflediklerini söyledi. Türk müteahhitlerinin yurt dışında üstlendiği projelerin 514 milyar dolara ulaştığını ve Türkiye’nin savunma sanayii ile otomotiv sektörlerinde de büyük ilerleme kaydettiğini ekledi.

İstikrarlı Büyüme Hedefi

Bakan Bolat, Türkiye’nin uyguladığı ekonomi programıyla düşük enflasyon ve ihracata dayalı bir büyüme modeli izlediğini belirtti. Orta Vadeli Program kapsamında, 2027’ye kadar Türkiye’nin GSYH’sini 1,7 trilyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Bolat, mal ihracatında 320 milyar dolar, hizmet ihracatında ise 160 milyar dolar hedeflendiğini vurguladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı