Gündem

Bakan Göktaş: Küresel çatışmalar ve şiddet en çok kadınları etkiliyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, dünya genelinde artan şiddet ve çatışmaların en büyük mağdurlarının kadınlar ve kız çocukları olduğunu vurguladı. Bakan Göktaş, kadınların haklarının korunması ve güçlendirilmesi adına Türkiye’nin attığı adımlara da dikkat çekti.

Abone Ol

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde düzenlenen "Pekin+30 Bölgesel Gözden Geçirme Toplantısı"na katılarak, küresel çapta kadın hakları ve şiddetle mücadele konularındaki gelişmeleri değerlendirdi. Toplantıda yaptığı konuşmada Göktaş, dünya genelinde süregelen çatışmaların en çok kadınları ve kız çocuklarını etkilediğine dikkat çekti.

"Kadınların Güçlenmesi, Toplumun Güçlenmesi Demektir"

Bakan Göktaş, Türkiye'nin kadın hakları konusundaki kararlılığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da sıklıkla vurguladığını belirtti. “Kadınların sosyal, ekonomik ve siyasi hayatta daha fazla yer alması, toplumun kalkınmasında önemli bir rol oynar” diyen Göktaş, Türkiye’nin kadın iş gücüne katılım oranını OECD ülkeleri arasında en fazla artıran ülke konumuna geldiğini söyledi.

Bu başarıların, kadınların her alanda güçlendirilmesi için atılan somut adımlarla mümkün olduğunu vurgulayan Göktaş, Türkiye’deki kadınların eğitim, sağlık, istihdam ve girişimcilik alanlarında daha fazla söz sahibi olmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen "Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nı anlattı. Bu plan doğrultusunda, kadınların önündeki engellerin kaldırılması hedefleniyor.

"Şiddete Karşı Sıfır Tolerans"

Kadına yönelik şiddetin küresel bir sorun olmaya devam ettiğini belirten Bakan Göktaş, şiddetle mücadele kapsamında Türkiye'nin dört bir yanında çalışmaların sürdüğünü söyledi. Özellikle elektronik kelepçe ve KADES uygulamaları ile şiddet olaylarına anında müdahale edildiğini ve şiddet mağdurlarının korunmasına yönelik adımların artırıldığını ifade etti.

Göktaş, Türkiye’nin Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planı kapsamında adalete erişim, koruyucu hizmetler ve toplumsal farkındalık yaratma konularında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Ayrıca, ülke genelinde sosyal risk haritaları çıkarılarak şiddet vakalarına karşı daha etkili ve yerel çözümler üretileceğini ekledi.

"Teknoloji ve Şiddet: Yeni Tehditler Ortaya Çıkıyor"

Bakan Göktaş, teknolojinin de kadınlar için yeni tehditler oluşturduğunu ifade ederek, internetin kadınlar için giderek daha güvensiz bir alan haline geldiğini söyledi. Siber şiddet türlerinin Türk Ceza Kanunu kapsamında suç olarak tanımlandığını belirten Göktaş, bu tür şiddet olaylarına karşı yasal düzenlemelerin yapıldığını ve mağdurların başvurabileceği mekanizmaların hayata geçirildiğini dile getirdi.

"Çatışma Bölgelerinde Kadınlar ve Çocuklar Daha Çok Mağdur Oluyor"

Küresel çatışmaların ve şiddetin artmaya devam ettiğini belirten Göktaş, özellikle savaş ve çatışma bölgelerinde kadınların ve çocukların ağır mağduriyetler yaşadığını vurguladı. Birleşmiş Milletler’in 1325 sayılı kararı ve Pekin Eylem Platformu gibi uluslararası sözleşmelerin tam olarak uygulanmasının büyük önem taşıdığını söyleyen Bakan, İsrail’in Filistin’de uyguladığı politikaları eleştirerek, dünya kamuoyunu bu duruma karşı sessiz kalmamaya çağırdı.

Göktaş, konuşmasını Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu'nun 30. yıl dönümü vesilesiyle, kadınlar ve kız çocukları için daha adil bir dünya yaratma taahhüdünü yineleyerek noktaladı.