Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılı bütçesi hakkında sunum yaptı.

Bakan Işıkhan, asgari ücret konusunda yaptığı açıklamada, çalışanların refahını artırırken işverenlerin rekabet gücünü koruyacak dengeli bir çözüm için çalışacaklarını vurguladı. Ayrıca, asgari ücret tespit komisyonunun ikinci toplantısının 16 Aralık'ta gerçekleştirileceğini duyurdu.

Çalışma Hayatına Yönelik Yeni Stratejiler

Bakan Işıkhan, konuşmasında hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi’ni de tanıttı. Bu stratejiyle dijital ve yeşil dönüşümün iş gücü piyasasında yarattığı fırsatların değerlendirileceğini belirten Işıkhan, aynı zamanda ortaya çıkan zorluklarla mücadele etmek için iş gücü piyasasında beceri uyumunu sağlamayı, eğitim ve istihdam arasındaki bağı güçlendirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Kırsal alanlarda sürdürülebilir istihdam fırsatları yaratmayı da amaçlayan strateji, yeni dönemde Türkiye'nin çalışma hayatının temel taşlarını oluşturacak.

İşsizlik Oranı ve Genç İstihdamı

Son 18 aydır işsizlik oranlarının tek haneli seviyelerde seyrettiğini belirten Işıkhan, Orta Vadeli Program hedefleri doğrultusunda istihdamı artırmaya yönelik adımlar attıklarını söyledi. Hedeflerinin, 2025 yılına kadar yıllık ortalama 758 bin kişiyi istihdama kazandırmak ve iş gücüne katılma oranlarındaki artışa rağmen işsizlik oranını kalıcı olarak tek haneli seviyelerde tutmak olduğunu ifade etti.

Perakende devi 63 şubesini kapatma kararı aldı! Binlerce kişi işsiz kalacak Perakende devi 63 şubesini kapatma kararı aldı! Binlerce kişi işsiz kalacak

Genç nüfusun iş gücü piyasasına dahil edilmesi konusunda da önemli adımlar attıklarını belirten Bakan Işıkhan, TÜİK verilerine göre, genç işsizlik oranının son 5 yılda 8,6 puan azaldığını ve Ekim ayında %16,6'ya gerilediğini söyledi. Ayrıca, "Ne eğitimde ne de istihdamda olan" gençlerin oranının 2020'ye kıyasla 2,1 puan düşerek %26,3 seviyesine gerilediğini ifade etti.

Kadın İstihdamı ve Sosyal Projeler

Bakan Işıkhan, kadın istihdamı konusunda da önemli projeler gerçekleştirdiklerini belirtti. 2024 yılında 750 bin kadının istihdama kazandırılmasını sağladıkları İş Pozitif Programı’na değinen Işıkhan, kadınların çalışma hayatındaki yerini güçlendirecek projelere devam ettiklerini vurguladı. Ayrıca, İşgücü Uyum Programı ile kadınlar, gençler, engelliler ve öğrencilerden oluşan 120 bin kişiyi istihdama teşvik ettiklerini açıkladı.

Asgari Ücrette Denge Mesajı

Bakan Işıkhan, asgari ücretin sosyal adaletin ve ekonomik büyümenin sağlanmasında kritik öneme sahip olduğunu belirtti ve Bakanlık olarak asgari ücretin hem çalışanlar hem de işverenler için dengeli bir şekilde belirlenmesini sağlamak için azami gayret gösterdiklerini ifade etti. Gelecek yıl uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısının 16 Aralık'ta yapılacağını hatırlatan Işıkhan, alınacak kararın ülkeye, işverenlere ve çalışanlara hayırlı olmasını temenni etti.

Asgari Ücret Desteği

Bakan Işıkhan, 2024 yılı içerisinde yaklaşık 1,5 milyon iş yerine toplamda 38 milyar lira asgari ücret desteği sağlandığını ve bu desteğin gerektiğinde güçlendirildiğini açıkladı. 2025 yılı için de asgari ücret belirleme sürecinde, çalışanların refahını artırırken işverenlerin rekabet gücünü koruyacak dengeli bir çözüm üzerinde kararlılıkla çalışacaklarını vurguladı.

Işıkhan, sözlerine şöyle son verdi: "Alınacak kararın ülkemize, işverenlerimize ve çalışanlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyor, komisyon çalışmalarının başarıyla sonuçlanmasını diliyorum."

Editör: Anadolu Ajansı