Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin AR-GE alanında büyük bir sıçrama yaptığını vurgulayarak, AR-GE insan kaynağının 22 yıl önce 29 bin iken bugün 270 bini aştığını söyledi. Bakan Kacır, makine sektöründe ihracatın 25,3 milyar dolara ulaştığını belirtti ve sanayinin güçlendirilmesi adına teşvik sisteminde yapılacak yeni düzenlemelere dikkat çekti.

AR-GE'de Büyük İlerleme: 10 Kat Artış

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen Makina İmalatçıları Birliği Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 22 yılda AR-GE alanında gösterdiği büyük ilerlemeye dikkat çekti. "Türkiye, 22 yıl önce AR-GE'nin adını bile zor bilirken bugün 270 bini aşkın AR-GE çalışanıyla dünya genelinde önemli bir noktaya geldi" dedi.

Ekonomik Büyüme ve İhracatta Rekorlar

Bakan Kacır, Türkiye'nin son 22 yılda ekonomide ciddi bir ivme kazandığını ifade ederek, milli gelirin 238 milyar dolardan 1 trilyon dolara yükseldiğini ve sanayi sektörünün bu süreçte ihracatın lokomotifi olduğunu vurguladı. Kacır, "İhracatımız 36 milyar dolardan 262 milyar dolara ulaştı, bunun yüzde 95’i sanayi ürünlerinden oluşuyor" dedi.

Makine Sektöründeki Başarı: 2 Milyardan 25 Milyar Dolara

Makine sektöründe de önemli başarılar elde edildiğine dikkat çeken Kacır, sektörün ihracatının 22 yılda 2,1 milyar dolardan 25,3 milyar dolara çıktığını belirtti. 2024'te bu seviyenin korunacağını ve üzerine çıkılacağına inandığını ifade etti.

Yeni Yatırım Teşvikleri Yolda

Yatırım teşvikleriyle sanayiye destek olmaya devam edeceklerini belirten Bakan Kacır, 2030 yılına kadar ileri teknoloji yatırımları için 30 milyar dolarlık teşvik sağlanacağını açıkladı. Ayrıca Yeşil ve Dijital Dönüşüm programlarıyla sanayi sektörünün sürdürülebilir ve yenilikçi bir yapıya kavuşmasının hedeflendiğini söyledi.

Operasyonlar Hem Karadan Hem Havadan Sürüyor Operasyonlar Hem Karadan Hem Havadan Sürüyor

İkiz Dönüşüm İçin İki Yeni Program

Kacır, sanayide Yeşil ve Dijital Dönüşüm başlıklarında hızlı adımlar atılması gerektiğini belirterek, bu dönüşümleri destekleyecek iki yeni program başlattıklarını duyurdu. Türkiye’nin AR-GE ve inovasyon konusunda iddialı bir ülke haline geldiğini söyleyen Kacır, "AR-GE insan kaynağımızı 29 binden 270 bine çıkardık. Türkiye, milli gelirinin yüzde 1,3'ünden fazlasını AR-GE’ye ayırıyor" dedi.

Sektör-Şehir Eşleşmesi ve Bölgesel Kalkınma

Kacır, sanayinin gelişmesine yönelik teşviklerde sektör-şehir eşleşmesi modeline ağırlık verileceğini belirtti. Ayrıca, bölgesel kalkınmayı hızlandıracak politikaların yeni teşvik sistemi ile hayata geçirileceğini söyledi. "Türkiye’nin hızlı kalkınma ihtiyacı olan bölgelerinde daha güçlü adımlar atacağız" diye ekledi.

Toplantıya Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, AK Parti milletvekilleri ve sanayiciler de katıldı.

Kaynak: AA - Anadolu Ajansı