Piyasa Gözetimi ve Denetimleri Artıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla yürüttüğü piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerini hız kesmeden sürdürüyor. 2024 yılının ilk 9 ayında toplamda 26 bin 763 denetim faaliyeti gerçekleştirildi. Bu denetimler kapsamında 15 binin üzerinde ürün ve 6 bin 420 hizmet yeri kontrol edildi. Bakanlık, uygunsuz bulunan ürünler için üretici, ithalatçı ve satıcılara 82 milyon 688 bin 994 lira idari para cezası uyguladı.

Çeyrek altında yeni rekor: 21 Ekim 2024 gram altın, cumhuriyet altın fiyatları Çeyrek altında yeni rekor: 21 Ekim 2024 gram altın, cumhuriyet altın fiyatları

Denetimlerde özellikle elektrikli ekipmanlar ve asansörler gibi ürün gruplarına odaklanıldı. Şüphelenilen 396 ürün teste gönderilirken, 369 ürün için aykırılıkların giderilmesi yönünde süre tanındı.

Tüketici Güvenliği Ön Planda

Bakanlığın denetimlerinde, tüketici güvenliğini tehdit eden ürünler piyasadan toplatıldı. 101 farklı marka ve modelde güvensiz ürün tespit edilerek geri çekildi. Bu ürünler arasında kablo, LED panel, şarj cihazı, motosiklet kaskı, set üstü ocak gibi çeşitli ürünler yer aldı. Özellikle ithal ürünler üzerinde yapılan yoğun denetimler sayesinde, yerli üreticilerin haksız rekabete karşı korunması da hedeflendi.

Denetimlerin %56'sı ithal, %44'ü ise yerli ürünlere yönelik yapıldı. Ticaret Bakanlığı'nın Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) aracılığıyla yapılan analizlerle, Türkiye'ye giren güvensiz ithal ürünlerin piyasadan çekilmesi sağlandı.

Firmalara Bilgilendirme Yapıldı

Bakanlık, denetim faaliyetlerinin yanı sıra bilgilendirme çalışmaları da yürüttü. Bu kapsamda 4 bin 448 ürün ve 860 hizmet yeri hakkında firmalara mevzuat konusunda bilgilendirme yapıldı. Bu bilgilendirmelerde, yerli üreticiler ve ithalatçılara ürünlerinin tüketici güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde tasarlanması ve üretilmesi gerektiği vurgulandı.

Bakanlık, piyasa gözetimi ve denetimlerinde dijitalleşme çalışmaları kapsamında tüm denetim sürecini anlık olarak izleyip raporlama yaparak, daha hızlı ve etkin sonuçlar elde ediyor. Bu sayede mükerrer denetimlerin ve numune alımının önüne geçilerek piyasa güvenliği artırılıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı