Tarım

Başkan Süzen, “Çiftçilerimiz son yılların en kötü dönemini yaşıyor”

Son yıllarda mazota, gübreye, zirai ilaca, suya, elektriğe ve tohuma gelen zamlar üretim yapan çiftçileri olumsuz etkiledi. Artan maliyetler nedeniyle bu yıl ikinci ürün ekiminin yapılmadığını belirten Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Süzen, “Çiftçilerimiz bu yıl hem elektrik kesintilerinden dolayı hem de yüksek üretim maliyetlerinden dolayı ikinci ürün mısır ve pamuk ekmediler tarlalarını boş bıraktılar” dedi.

Abone Ol

Türkiye’nin ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da artan maliyetler çiftçileri çıkmaza soktu.

Son yıllarda mazota, gübreye, zirai ilaca, suya, elektriğe ve tohuma gelen zamlar nedeniyle birçok çiftçi ekimini yapmadı.

Özelikle Şanlıurfa’da ikinci ürün olan mısır ekimi de artan maliyetler nedeniyle yüzde 60 düştü.

Artan maliyetlerin çiftçileri olumsuz etkilediğini ifade eden Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Süzen, “Çiftçilerimiz bu yıl hem elektrik kesintilerinden dolayı hem de yüksek üretim maliyetlerinden dolayı ikinci ürün mısır ve pamuk ekmediler tarlalarını boş bıraktılar” dedi.

enerji maliyetleri çok yüksek” dedi.

“BAZI BÖLGELERDE 8 SAAT ELEKTRİK KESİNTİSİ YAŞANIYOR”

Elektrik kesintileri ve üretim maliyetlerin yüksek olmasından dolayı çiftçilerin ikinci ürünü ekemediğini söyleyen Başkan Süzen, “İlimizde birde DEDAŞ sıkıntısı var. DEDAŞ halen bazı bölgelerimizde 8 saatlik elektrik kesintisi yaşatıyor yani hangi çağda yaşıyoruz? 8 saatlik elektrik kesintisi mi olur? Çiftçilerimiz bu yıl hem elektrik kesintilerinden dolayı hem de yüksek üretim maliyetlerinden dolayı ikinci ürün mısır ve pamuk ekmediler tarlalarını boş bıraktılar” dedi.
için bazı ürünlerde fazla ekilişler oluyordu bu ürünlerde fiyat düşüşüne rastlanabiliyordu ama bu yıl bütün ürünlerin fiyatlarında sıkıntı var” ifadelerini kullandı.
büyük bir kısmı sahada dolayısıyla sahada, ovada ciddi bir ziraat mühendisi ordusu var çiftçilerimizin sürekli yanındalar ve destekler. Ancak bu da artık son haddini almış durumda çünkü artık verimi ne kadar arttırabiliriz ki? Bu noktada dediğim gibi toprak mahsulleri ofisinin ve tarım kredi kooperatiflerinin derhal alıma çıkması lazım bir de bunun yanında çiftçilerimizin üretimden kopmaması için, üretime devam edebilmesi için bu yılki tarımsal desteklerin ciddi oranda artırılması gerekiyor” dedi.