BEBEK MAMALARI

Bebeklerin veya çocukların büyüme ve gelişimi için piyasada gıda karışımı adı altında birçok mama bulunmaktadır. Bunlardan hangisinin bebeğin gelişimi için daha sağlıklı ve güvenilir olduğu hakkında her zaman farklı görüşler bulunur....

Abone Ol

Bebeklerin veya çocukların büyüme ve gelişimi için piyasada gıda karışımı adı altında birçok mama bulunmaktadır. Bunlardan hangisinin bebeğin gelişimi için daha sağlıklı ve güvenilir olduğu hakkında her zaman farklı görüşler bulunur. Bu mamaların çeşitli olması ve her birinin farklı içeriğe sahip olmasının sebebi ise; mamalar üretilirken birçok özellik baz alındığından aralarında farklılıklar olmaktadır. Bu özellikler bebeğinizin gereksinimlerinin değişken olmasından kaynaklanır. Örneğin prematüre doğmuş bir bebekle, ilk altı ay anne sütünü almış olan bebeğin devam maması arasında farklılıklar vardır. Aynı yaşta/ayda olmasına rağmen bebeğin gelişimi sebebiyle farklı mamalar tercih edilmesi gerebiliyor. Dolayısıyla en iyi mamanın hangisi olduğuna karar vermek için öncelikle ihtiyacının ne olduğuna karar verilmelidir. Bu ihtiyaçlar çocuğun gelişimine paralel olarak değişebilmektedir.

Mama seçilirken bebeğe/çocuğa göre seçilecek mamalar; Bebeğiniz yeni doğmuş ve anne sütü almıyorsa, çocuğunuzun büyüme ve gelişmesinde aldığı besinler yetersiz geliyor ve buna ek mama alması gerekiyorsa, bebeğinizin ilk altı ayından sonra devam maması alması gerekiyorsa veya bebeğiniz ilk dört beş ay boyunca anne sütü almış fakat ilerleyen dönemlerde anne sütü yetersiz geliyorsa alınacak mama çeşide de duruma bağlı olarak değişecektir.

Akıllardaki karışıklığı bir nebze olsun gidermek için alacağınız mamanın içeriğinde bulunması gerekenler şu şekildedir:

Prematüre bebekler için mamalar; demir, taurin içermeli, yağ türü olarak uzun zincirli yağ asitleri yüksek oranda bulunmalı, karbonhidrat olarak laktoz içermeli, protein miktarı ne az ne de çok olmalı aksi takdirde bebeğin gelişimi olumsuz etkilenebilir, vitamin ve mineral oranları ihtiyaç kadarıyla ilave edilmiş olmalı ayrıca yağ kullanımını sağlayan karnitin de mutlaka bulundurmalıdır.

Adapte mamalar; Bu tip mamalar bebeğin tüm fizyolojik gereksinimlerini karşılamalıdır. Bu sebeple anne sütüne olabildiğince en yakın içeriğe sahip mamalar tercih edilmelidir. Bebek bu mamayı kabul etmesi sağlanmalıdır aksi takdirde değiştirilmesi gerekir. Karbonhidrat olarak laktoz içermeli, tat bakımından zenginleşmesi için nişasta da ilave edilmiş olabilir. Bu tip mamalarda büyüme faktörü adı verilen maddeler bulunmamalıdır. Vitamin ve mineralleri uygun standartta, yağ miktarı normalden fazla yani içeriğindeki kalorinin yarısından fazlasını karşılamalı, tercihen linoleik asit içermelidir. Protein miktarı ise her mama da olduğu gibi kesinlikle ihtiyaçtan ne eksik ne de fazla olmamalı aksi takdirde bebeğin böbrek yükü artacağından problem yaşayabilir.

Devam mamaları; Bu mamalar ilk altı aydan sonra verilen mamalardır. Bu mamalarda demir içeriği yüksek olmalı, karnitin, A, D, C vitaminleri bakımından zenginleştirilmiş olmalıdır. Yağ ve karbonhidrat miktarları içerisinde ideal kaloriyi sağlamalı, protein çeşidi ise elzem dediğimiz vücutta sentezlenmeyen amino asitlerden oluşmalıdır.

Unutmayın ki bebeğiniz veya çocuğunuzun ihtiyacını iyi analiz etmeden en güvenilir mamanın hangisi olduğuna kanaat getiremez ve yanlış seçim yapma riskiniz artar.

Sağlıklı günler diliyorum.