Sağlık

Bu hastalığı hafife alanlar pişman olabilir

Bu hastalığı hafife alanlar pişman olabilir

Abone Ol

Hipertansiyon hastalığına karşı vatandaşları uyaran Kardiyoloji Uzmanı Doktor Çayan Çakır, hipertansiyonun kontrol edilmediği takdirde beyin kanaması, felç, kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi ciddi hastalıklara yol açabileceğini ifade etti.

Diyarbakır ‘ın Bismil ilçesinde yer alan Bismil Devlet Hastanesinde Kardiyoloji Uzmanı olarak görev yapan Doktor Çayan Çakır, hipertansiyon hastalıklarına karşı vatandaşları uyardı.

Hipertansiyonun beyin kanaması, felç, kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi ciddi hastalıklara yol açabileceğini söyleyen Uzman Doktor Çayan Çakır, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Çayan Çakır, “Aşırı miktarda alkol ve şekerli gıdalar tansiyonu yükselttiğini, Hipertansiyon bir gün aniden beyin kanamasına, felce ve kalp hastalıklarına yol söyledi.

“HİPERTANSİYON KALP KRİZİ VE FELCE YOL AÇABİLİR”

Kontrol altına alınmadığı takdirde hipertansiyonun kalp krizi ve felce yol açabileceğini söyleyen Uzman Doktor Çayan Çakır, “Hipertansiyon koldan ölçülen tansiyon değerinin 140/90 mm Hg’nın üzerinde saptanması olarak tanımlanmaktadır. Maalesef insan sağlığı açısından önemli bir problemdir ve kontrol altına alınmadığı takdirde beyin kanaması, felç, kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi ciddi hastalıklara yol açabilmektedir” dedi.

“TANSİYONU ÖLÇÜLEN KİŞİ SON YARIM SAAT SİGARA İÇMEMELİ”

Tansiyonu ölçülen kişinin en az 5 dakika dinlenmesi gerektiğini ve son yarım saatte sigara içmemesi gerektiğini söyleyen Doktor Çakır,” Tabii ki gün içinde bir insanın tansiyon değerleri farklı farklıdır. Sabah uyandığımızda farklı, yürüdüğümüzde veya koştuğumuzda farklı, istirahat halinde farklıdır. Zaten hipertansiyon tanısı koyabilmek için tansiyonu ölçülen kişinin en az 5 dakikadır istirahat ediyor olması ayrıca son yarım saatte sigara içmemiş olması gerekir” ifadeierini kullandı.

“AŞIRI MİKTARDA ALKOL VE ŞEKERLİ GIDALAR TANSİYONU YÜKSELTİR”

ırı miktarda alkolün ve şekerli gıdaların tansiyonu yükselttiğini ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Çayan Çakır, En başta tuzlu yiyeceklerinde tansiyonu yükselttiğini vurguladı.
Günlük tuz almına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Uzman Dr. Çakır, ”Günlük toplam tuz alımı 5-6 gramı yani silme bir çay kaşığını geçmemelidir. Fazla tuz alımı tansiyonu direk yükseltmektedir. Yine sık ve aşırı miktarda alkol tüketimi, hareketsiz yaşam, şişmanlık, uzun süreli stres, hava kirliliği de tansiyonu yükseltmektedir. Tuz kadar önemlidir bir konu. Şekerli gıdalar özellikle de yüksek şekerli içecekler sadece şişmanlığa yol açarak değil başka yollarla da tansiyonu yükseltmektedir” dedi.

“YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ İLE BİRLİKTE İLAÇ TEDAVİSİNE BAŞLANIR”

Yaşam tarzı ile birlikte ilaç tedavisine başlanabileceğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Çakır, “Hipertansiyon tanısından eminsek yani en az iki kere tansiyonu yüksek saptamışsak yaşam tarzı değişikliğiyle birlikte ilaç tedavisi de başlıyoruz. Sigarayı bırakma, kilo verme, tuzdan ve şekerden fakir, perhiz, yürüyüş yapma, stresten ve hava kirliliğinden uzak durmak gibi” dedi.

“İLAÇLAR FAYDALI”

Araştırmalar sonucu ilaçların etkinliği ve faydalı olduğu ispat edildiğini söyleyen Uzman Doktor Çayan Çakır,” Hipertansiyon tedavisinde etkili olan ilaçlar uzun yıllardır kullanılmakta ve geniş çaplı araştırmalarda bu ilaçların etkinliği ve faydaları ispatlanmıştır” dedi.

“SESSİZ KATİL DENMEKTE “

Hipertansiyonun sessiz bir katil olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doktor Çayan Çakır, “Bu oldukça yanlış bir düşünce hatta diyebilirim ki kendini kandırmaktan başka bir şey değil. Hipertansiyon birçok kişide hiçbir şikâyete yol açmadan yıllarca devam edebilir ancak bir gün aniden beyin kanamasına, felce ve kalp hastalıklarına yol açabilir. Zaten bu nedenle sinsi seyreden hipertansiyona “sessiz katil” de denmektedir” dedi.

“ÖMÜR BOYU İLAÇ KULLANILMASI GEREKİR”

Hipertansiyon hastalarının ömür boyu ilaç kullanması gerektiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doktor Çayan Çakır, “Bu sorudan anladığım bu ilaçların sigara ve uyuşturucular gibi bağımlılık yapıp yapmayacakları. Kesinlikle hayır bağımlılık yapmazlar ama hipertansiyon hastalarının ömür boyu ilaç kullanmaları gerekmektedir” dedi.

“TANSİYON PROFİLİNE GÖRE İLAÇ SAATİ DEĞİŞİYOR”

Tansiyon profiline göre ilaç saatinin değiştiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doktor Çayan Çakır, “Çoğu hasta birden fazla ilaç kullanmakta ve bir kısmını sabah bir kısmını akşam kullanmaları önermekteyiz. Eğer sadece bir ilaç kullanıyorsa sabah veya akşam gibi bir şart bulunmamakta yirmi dört saatlik tansiyon profiline göre ilaç alım saatini belirleyebiliyoruz” dedi.

“DİRSEK ÜZERİNDEN ÖLÇÜM YAPAN CIVALI TANSİYON ALETİ İDEALDİR”

Tansiyon ölçmek için en idealinin dirsek üzerinden cıvalı tansiyon aleti olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Çayan Çakır, “İdeali koldan, dirseğin üzerinden ölçüm yapan cıvalı veya aneroit tipte tansiyon aletleridir. Otomatik ölçüm yapan güvenilir cihaz markaları da mevcuttur tabii. Akıllı saatler içinse biraz daha vakite ihtiyaç var diyebiliriz” dedi.