Yaşam

Bu ürünler Şanlıurfa'ya Hindistan'dan geliyor (VİDEO)

Hindistan’ın Keşmir Dağında küçük bir kasabada işlenen yöresel şallar, Şanlıurfa’nın tarihi Balıklıgöl bölgesinde bulunan dükkanlarda yerini aldı.  Tarihi Kapalı Çarşı’da birbirinden renkli yöresel şal satan esnaf bu yıl umduğunu bulamadı.

Abone Ol

Şanlıurfa’nın Tarihi Kapalı Çarşısı Osmanlı Dönemini andıran görüntüsüyle ziyaretçilere farklı bir atmosfer yaşatıyor. Dubai, Hindistan, Çin, Endonezya ve Pakistan’dan Şanlıurfa’ya getirilen yöresel şallar yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olsa da bu yıl esnafı memnun edemedi.

Yöre halkının binlerce yıldır geleneksel ve kültürel öğelerinden biri olan yöresel şallar özellikle baş bağlamada, boyunda süs amacı olarak ve özel günlerde kadınların vaz geçilmez aksesuarları arasında yer alıyor.

Urfanatik Gazetesi olarak Eyyübiye ilçesi Haşimiye meydanında yer Tarihi Kapalı Çarşı’ da yöresel şal satan esnaf Mehmet Taşkın’ın iş yerine giderek yöresel şallar hakkında önemli bilgiler aldık.

Mikrofonumuza konuşan Taşkın, Tarihi Kapalı Çarşısı turistlerin uğrak noktası olduğunu bu yıl rehberlerin turistleri başka yerlere yönlendirdiğinden dolayı işlerinin olmadığını söyledi.

“EKONOMİK ŞARTLAR TÜRKİYE’Yİ TEK BİZİ DE ETKİLEDİ”

Eskiden yabancı turistlerin uğrak yeri olduğunu söyleyen Mehmet Taşkın, “Şimdi genel olarak bakıyorum o eski turistler eski alımlar yok rehberler başka yerlere aktarıyor anlaşmalı olarak, gerçek esnaflar kayboluyor sonradan gelenler işimizi baya engel oldular. Ekonomik şartlar Türkiye’yi tek bizi de etkiledi. Şallarımız Türk malı değil yüzde 99 Dubai, Hindistan, Çin, Endonezya, Pakistan bu tür ülkelerden geliyor. Her Ülkenin’ de kendine göre güzel şalları, ipekleri var. Bu çarşı çok güzel tarihi Osmanlı’yı andıran bir alışveriş sistemi var yani güzel bir yerimiz var gelen misafirler beğeniyorlar burayı lakin dediğimiz gibi yabancı turistleri buraya getirmelerini istiyoruz esnaf kazansın bakırcılarda burası da yani aşağı çarşının esnafı kazansın” dedi.

“HİNDİSTAN’DA KEŞMİR DAĞIN’ DA KÜÇÜK BİR KASABADA İŞLENİYOR”

Konuk evlerine kadar şal satıldığını dile getiren Mehmet Taşkın, “Artık öyle bir duruma gelmiş ki kimse kimsenin mesleğine saygısı kalmamış. Şunlar bildiğimiz hammali dediğimiz yöresel şallardır, başa ve boyuna takılmak için tercih ediliyor. Hindistan’da kaşmir dağın’ da küçük bir kasabada orda işlenir, bunlar çocuk şalvarları arkanızda görmüş olduğunuz bayan şalvarları, erkek şalvarları, puşileri  vesaire  bunu gibi çember eskide Agal diye geçiyordu ismi şimdi de çember diye geçiyor. Şu anda görmüş olduğunuz saf ipekler farklı şehirlerde çok yüksek fiyatlarda satılıyor veya dediğimiz anlaşmalı yerler çok fiyat farkıyla satıyor” sözlerini sarf etti.

“50 TL’DEN BAŞLIYOR 1000 KADAR ÇIKIYOR”

Mehmet Taşkın konuşmasının devamında, “bizim çarşıya uğramadan hiçbir yere gitmeyin. Bütün gelen yerli ve yabancı müşterilerimize fiyatlarımız uygundur. Şallarımızın fiyatı 50 TL’den başlıyor 1000 kadar çıkıyor tabi şala göre şunlar telgari elle işlenen şallardır el sanatı bakır telle işlenir. Arkada görmüş olduğunuz yelekler var bunlar Hint yelekleri birçoğu. Şallar Bursa, İstanbul, İzmir gibi yerlere buradan alınıp oraya çık yüksek fiyatlarda satılıyor. İşte Urfa’da belli yerler sanatı olmayan mesleği olmayan yerlere götürüldüğü zaman biz bundan çok rahatsız oluyoruz ve çarşı esnafı olarak kazancımız eskiye oranla olmuyor” diye konuştu.