Ekonomi

Büyük şirketlere denetim seferberliği başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyük şirketlere yönelik kapsamlı bir denetim seferberliği başlatıldığını açıkladı. 31 ilde yürütülecek denetimlerde, sosyal medya gelirlerinin beyan edilmemesi gibi konular da incelenecek. Şimşek, vergide adalet ve etkinliği sağlamaya kararlı olduklarını belirtti.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanlığı, büyük şirketlere yönelik yoğun bir denetim seferberliği başlatıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çerçevesinde atılacak adımları duyurdu. Denetimlerin, başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere 31 ilde yoğunlaşacağını belirten Şimşek, bu çalışmaların tüm ülkeye yayılacağını söyledi.

500 Vergi Müfettişiyle Yoğun Denetim Programı

Bakan Şimşek, Vergi Denetim Kurulu’na (VDK) bağlı müfettişlerin büyük şirketlere yönelik geniş kapsamlı bir denetim programı hazırlığında olduğunu açıkladı. İlk aşamada 500 vergi müfettişi, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya gibi büyük şehirlerde görev alacak. Denetimler, sosyal medya gelirlerinin beyan edilmemesi gibi riskli durumları da kapsayacak.

Risk Analizi ve İzaha Davet

Şimşek, yüz binlerce mükellefi kapsayan risk analiz çalışmalarının yapıldığını vurgulayarak, özellikle 3 bin 400 büyük şirketin izaha davet edileceğini açıkladı. Bu denetimlerde, şirketlerin enflasyon düzeltmesi hükümlerini vergi matrahını düşürecek şekilde yanlış uygulamaları, kayıt dışı gelir elde etmeleri ve üçüncü şahıslar üzerinden tahsilat yapmaları gibi konular incelenecek. Ayrıca kâr payı ödemelerinden tevkifat yapılmaması ve sosyal medya gelirlerinin beyan edilmemesi gibi 30’a yakın farklı konuda da izahat istenecek.

Vergide Adalet Vurgusu

Şimşek, dürüst mükellefleri korumaya devam edeceklerini belirterek, kayıt dışı gelir elde eden mükelleflerin peşini bırakmayacaklarını söyledi. Vergi adaletinin sağlanmasının öncelikleri olduğunu dile getiren Şimşek, “Kayıt dışılığın önüne geçerek, tüm sektörlerde vergide adaleti sağlayacağız. Dürüst ve vergiye uyumlu mükellefi rekabet eşitsizliğine karşı koruyarak, vergide adalet ilkemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Vergi Matrah Farkları

Şimşek, izaha davet edilen şirketlerin, eksik beyan ettikleri vergi matrah farkının 23 milyar lira olarak belirlendiğini açıkladı. Bu farkın kamuya geri kazandırılması hedeflenirken, yeterli izah yapan mükelleflerin vergi incelemelerinden muaf tutulacağı, izahat veremeyenlerin ise incelemeye sevk edileceği kaydedildi.