Urfa aşağı çarşıda Sipahi pazarının güneyinde Kuyumcu ve Pamukçu pazarının batısında yer alan Ceketçi pazarı halen ceketçilerin bulunduğu ve kısmen özelliğini kaybetmemiş bir pazardır.
Ceketçilik ( kaçak ceket ) Türk sinemasında bir çok filmde konu edilmiş Urfa da çok uzun yıllardır devam eden bir meslek veya iş.
İki binli yılların başına kadar çok revacta olan bu iş geçmişte daha çok rağbet görüyordu.
Kaçak ceket geçmişte Suriye üzerinden balyalarla faturasız getirildiği için "kaçak" denilirdi.
1980 li yılların sonuna kadar kaçak ceketler sınır dışından getirildiğinde balyalar evlere indirilir, ayrıştırılır; ayrıştırırken ceplerinden mendil, kravat, tarak, rozet, bozuk para, kibrit-çakmak gibi ufak tefek şeyler de çıkardı.
Ceketler polise yakalanmamak için genellikle çocuklara beş on tane üst üste giydirilerek çarşıda ki terziye gönderilir, tamirat gerekene tamiratı ütüsü yapılır sonra tellallara verilir çarşı mezatında ceketçi dükkanlarına satılır daha sonra dükkanlarda tezgahlara asılarak ve elde satanlara verilerek pazarlanırdı.
Ayrıca batı illerine de doğu illerine de Urfa'dan bir çok kişi ceket götürüp satarak çoluk çocuğunu geçimdirirdi.
Aslında bu ceketler çok yıpranmamış az kullanılan Avrupa malı çoğu marka ceketlerdi.
İster istemez bu ceketler Avrupadan Türkiyeye nasıl geliyor diye bir soru akla geliyor;
"Avrupada Kızıhaç aracılığıyla yardım kuruluşları ev ev dolaşarak yardım topluyorlar bu yardımlar sadece nakdi yardım değil, giysi de topluyorlar, giyim olarak verilen yardımlar üçüncü dünya ülkeleri diye tabir ettikleri fakir ülkelere pazarlayarak gelir elde ediyorlar.
Bu ülkelerden Pakistan, İran, Irak, Suriye gibi ülkelere ulaşan bu ceketleri Türkiye’den de geçmişte özellikle Urfalılar bir yolunu bulup gidip getiriyorlardı."
Çok kaliteli ürünlerinde olduğu bu balyelerden çıkan ceketleri sosyal statüsü üst düzey olan kişilerde alt gelir grubundan olan kişilerde rahatlıkla giyebiliyorlardı.
Ceketçilik ile ilişkili olarak ceketçi pazarının dışında onlarca terzi tamircisi, ütücü, tellal, hamal Gümrükhan, Meçekhan, Yahudu hanı, ( Barutçu ) Kafafhanada, Kazancı pazarı ve Saraç pazarı ortasında ki, meydanda otogarda sırtında pazarlayan yüzlerce esnaf bu işten kazanç sağlamaktaydı.
Ayrıca kaçakçılığa ilişkin yüzlerce hikaye ve anı dilden dile anlatılır.
Günümüzde de ceketçilik ceketçi pazarında az da olsa devam etmektedir.