Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Hayata Destek Derneği 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele günü olmasından dolayı Çocuk İşçiliği ve Çocuk Dilenciliği ile mücadele etmek için ortaklaşa çalışma kararı aldı. EL Ruha Otel’de düzenlenen program ile Çocuk İşçiliği ve Çocuk Dilenciliği ile mücadele kararı alındı. Düzenlenen programa ASPİM İl Müdürü Hasan Bilici, Hayata Destek Derneği Şanlıurfa Direktörü Sema Genel Karaosmanoğlu, Hayata Destek Derneği Çocuk İşçiliği ile Mücadele Programı Koordinasyon Merkezi Yöneticisi ve çok sayıda katılımcı katıldı. Burada konu ile ilgili bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Bilici, “Bizler halı hazırda 500 bin tane çocuğumuzun ailesi yanında. Bu çocuk işçiliğin önlenmesi çocuk çalışanların önlenmesi için faaliyetlerimiz il müdürü olarak devam ettirmekteyiz.” Dedi.
‘Bizler çocuk işçiliği ile mücadelemize devam ediyoruz’
“Bugün 12 Haziran dünya çocuk işçiliği ile mücadele günü.” Diyen ASPİM İl Müdürü Hasan Bilici, “Aynı zamanda Başbakanlığımız 2018’e 3’nolu genelgesi ile çocuk işsizliği ile mücadelesi. Bizde bu vesile ile bu yıl Aile Sosyal ve Politikalar ile müdürlüğü Hayatta Destek Derneği işbirliğinde çocuk işçiliği ile ve çocuk dilendirici ligi ile mücadelemizi başlatmış durumundayız. Bizler halı hazırda 500 bin tane çocuğumuzun ailesi yanında. Bu çocuk işçiliğin önlenmesi çocuk çalışanların önlenmesi için faaliyetlerimiz il müdürü olarak devam ettirmekteyiz.” Dedi.
‘Hedefimiz geleceğin teminatı olan gençleri yetiştirmektir’
“Öte yanda alanda çalışan, sokakta dilenen evlatlarımıza da müdahale de etmek için hayat destek derneği ile gerçekleştirdiğimiz proje ile bu alanda çalışan, dillendiren koparılması, okul hayatına, eğitim hayatına bir daha döndürülmesi için faaliyetlerimizi etkin bir şekilde devam etmekteyiz.” İfadelerini kullanan Bilici, “Bugün bu proje tanıtım faaliyetinde de bu projemizin başlangıcını gerçekleştiriyoruz. Temel gayemiz okulla giden eğitimine devam eden fiziksel, zihinsel, eğitsel olarak düzgün erişimini tamamlayan emin adımlarla yürüyen çocuklar ve bir geleceği tehimin etmektir, dolasıyla bu projemizin hayırlara vesile etmesini işitiyorum saygılarımı sunuyorum.” Diye konuştu.
‘İnsani yardım çalışmaları yapıyoruz’
Hayata Destek Derneğinin çalışma alınları hakkında bilgi veren Hayata Destek Derneği Şanlıurfa Direktörü Sema Genel Karaosmanoğlu, “Hayata Destek Derneği olarak 2005 yıllında belli faaliyet gösteriyoruz. Afetten etkilenmiş topluluklarla çalışıyoruz, insani yardım çalışmaları yapıyoruz ya da afet şartları altında yaşayan bireylerle ve topluluklarla çalışıyoruz. Mevsimlik tarım işçiliği yapan hem aileler hem çocuklarla yaptığımız çalışmalarla çocuk işçiliği ciddi büyük bir sorun olduğun gördük. Dolasıyla çalışmalarımıza koruma işlemini dahi edik ve bu çerçevede Şanlıurfa’da bu alanlar üzerinde çalışmalar yapıyoruz.” İfadelerini kullandı.
‘Şanlıurfa’da da çocuk işçiliği ve dilenciliği de artış göstermektedir’
Son yıllarda Suriye iç savaşından kaçarak Şanlıurfa’ya gelen mültecilerin yarısı çocuklardan oluşuyor. Hal böyle olunca Şanlıurfa’da da çocuk işçiliği ve dilenciliği de artış göstermektedir. Konu ile ilgili bilgi veren Hayata Destek Derneği Çocuk İşçiliği ile Mücadele Programı Koordinasyon Merkezi Yöneticisi Özlem Çalışkan, “Hayata Destek Derneği olarak 2012 çocuk işçiliği ile mücadele ediyoruz bu mücadelenin en sonunda 2018 yılında Şanlıurfa’daki çalışmalarımız Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı İl Müdürlüğü yürütmeye başladık. Bu program kapmasında hem çocuk işçiliği hem de çocuk dilenciliği ile çalıştırılan çocuklara ulaştırılıp çocukların ne gibi ihtiyaçları var ailelerin ne gibi ihtiyaçları var, bunlara bir hizmet veya müdahale haritası oluşturulup çocuk işçiliğini ve dilenciliğini azaltmaya çalışıyoruz.” dedi.
‘Fiziksel hem de duygusal şiddete açık durumda çalışıyorlar’
“Urfa’da ailelerin yüzde 23’lük kısmının evinde muhakkak çalışan bir çocuk var.” Diyen Özlem Çalışkan, “Çalıştırılan çocukların yaş ortalaması 14 ve çocuklar günde en az 8 saat çalıştırılıyor ve bu 12 saate kadar çıkarılabiliyor. Genellikle riskli çalıştırılıyorlar. Sokaklarda çalıştırılıyor veya Sokak’ta dilendiriliyor, her zaman için hem fiziksel hem de duygusal şiddete açık durumda çalışıyorlar. Şuan elimizdeki veriler böyle ama Şanlıurfa’ya aynı zamanda baktığımızda nüfusunun yüzde 15’lik kısmında da ailelerin tek gelir kaynağının çocuklar olduğu görülüyor.” İfadelerini kullandı.
‘Şanlıurfa’da sokakta dilendirilen çocuk sayısı fazla’
Çalışkan, “Şanlıurfa’da çocuk işçiliği ve dilenciliği yüksektir. Bunda birçok etken rol alıyor mesela bu coğrafya ’da çocukların çalıştırılması aynı zamanda onlara bir yetenek kazandırılması görülüyor. Burada bir kültür olaraktan görülüyor dolayısı ile bizim çalışma alanlarımız, Mardin, Hatay, Şanlıurfa, Adana ve Zonguldak biz bu alanlarda çalışıyoruz. Yani mevsimlik tarım işçiliği de çok fazla, sokakta çalıştırılan ve sokakta dilendirilen çocuk sayısı çok fazla.” Şeklinde konuştu
‘4 milyon mültecinin yarısı çocuk’
“Özlem Çalışkan, “Türkiye’de çocuk işçiliği zaten yüksek bir orandadır. Tabi iç savaştan kaçan ve ülkemize gelen kişilerin neredeyse yarısı çocuktur. Bulunan 4 milyon mültecinin yarısı çocuk ve bunlara yardım veya destek ulaşamadıkları zaman okullaşamadıkları zaman okul hizmetlerinden faydalanamadıkları zaman aynı zamanda aileleri de yoksul olduğu zaman yapacakları tek şey çalışmak zorunda kalıyor. Veya zorla çalıştırılmak zorunda kalıyor, durum böyle olunca Şanlıurfa ve Türkiye’de çocuk dilenci ve çocuk işçi sayısı da artmış durumda.” Sözleri ile konuşmasına son verdi.