Çin’de başlayan ve haberlerde dinlediğimizde bize hiç gelmeyecekmiş gibi düşündüğümüz corona, hızlı bir şekilde bütün dünyaya yayılmayı başardı. Binlerce ölüm, yasını tutamayan,acısını sevdikleriyle paylaşamayan gözü yaşlı ailelerin yüreklerini dağladı.Çocuklar babasız, analar evlatsız kaldı.Vakalar, ölümler arttıkça virüsle ilgili bilgiler özellikle sosyal medya aracılığıyla her kesime ulaştı.Doğru bilgilerin yanı sıra aktarılan yanlış, eksik bilgilendirmelerle kaygıların yerini korku ve panik aldı.İzlediğimiz bilim kurgu filmlerinde bile bu tür olayların bir şehri etkisi altına aldığını gördüğümüzde kaç tane yorum yapıp eleştiride bulunurken bırakın şehri dünyayı saran virüsün içinde bir anda kendimizi bulduk.Corona,içinde bulunduğumuz şartlara göre kimimizi kısmen kimimizi devamlı eve hapsetti.Evde aile bireyleriyle gerilimler yaşanmaya başlandı ve akabinde çatışmalar arttığı gibi yakınlaşmalarında daha fazla olduğunu söylemeden geçemeyeceğiz.Özellikle çalışan ebeveynler çocuklarını daha yakından tanıma fırsatı buldu.
Okulların tatil kararı alınmasıyla eğitimde geri kalınmaması adına online dersler verilmeye ve velilerle online toplantılar görüşmeler yapılmaya başlandı.Özellikle özel okullarda süreç daha hızlı sağlıklı ve verimli ilerledi.Bizlerin evde kalmasıyla özellikle çocuklarımızın tüm yaşamsal dengeleri bozuldu.Uyku-yemek düzeni, okuma-ders çalışma alışkanlıkları her şey değişti.İnternette geçirdikleri süre, tv izleme süresinin artması, sosyal medyada fazla zaman geçirmeleri ve yayınlanan paylaşımların etkisinde kalmaları çocuklarımızı olumsuz yönde fazlasıyla etkiledi.
Bizler bu süreçte sabırlı olmalıyız ve öğrenmeleri gereken her şeyi anlayacakları dille anlatmalıyız.Çocuklarınızı corona virüsün grip, nezle, zatürre gibi bir hastalık olduğu konusunda bilgilendirmelisiniz. Çocuklarınız sordukları sorulara anlayacakları dilden doğru cevaplar vermeniz onlarda güven duygusunu pekiştirecektir.Eğer sordukları soru aynı konuyla ilgili tekrar ediliyorsa bilin ki en çok o konuyla ilgili kafasında soru işaretleri kalmıştır ve o konudan korkmuştur.
Hastalığa yakalanmamak için sosyal mesafeyi korumanın, düzenli beslenmenin ve uykunun, genel ve kişisel temizliğin ne kadar önemli olduğunu anlatalım.Zorunlu durumda eş dost arkadaşlarıyla biraraya geldiğinde uzaktan selamlaşması gerektiğini nasıl selamlaşacağını öğretelim.
Çocuklarınızla fiziksel temastan çok duygusal temas kurarak süreci atlatmaya çalışın.Beraber şarkı söylemek, oyun oynamak, ev işlerinde destek almak gibi ortak aktiviteler yapıp paylaşımda bulunun. Yapılan aktivitelerle çocuklarınız hem ruhen huzur bulacak hem de hareket ettikleri için fiziksel olarak bedensel rahatlamaları sağlanacak.
Çocuğunuzun çevresel-teknolojik faktörlerin olumsuz etkilerine maruz kalıp kaygılarının artmasına fırsat vermeyin.İnternet kullanım sürecini kontrollü yapın.Ayrıca ders konusunda geri kaldı eksik kaldı endişesi taşıyıp baskılamaya kalkmayın. Günlük çalışmalarını yapmasını sağlayın zaten eksiklerini zamanı geldiğinde öğretmenleriyle tamamlayacaktır.Ruh sağlığının akademik başarısından daha önemli olduğunu unutmayın.
Çeşitli nedenlerden dolayı tanı almış çocukların kaygıları artıp davranışsal bozukluklar gösterebilirler.Duygu, düşünce ve davranışlarını iyi gözlemleyin, ciddi değişiklik olumsuzluk hissettiğiniz takdirde mutlaka bir uzmandan destek alın.
İlerleyen süreçte coronalı günleri yaşayan çocukların kişilik özellikleri nasıl bir farklılık gösterecek, bilinçaltında neler yatacak ve zamanla nasıl açığa çıkacak, kaygıları korkuları neler olacak bunları ve daha fazlasını zamanla yaşayarak göreceğiz…
Sağlıklı günler dilerim…