C 29 Ekim 1923’ten 97 yıl sonra 29 Ekim 2020’lere güvenle gelindi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük imzası

TC 29 Ekim 1923’ten 97 yıl sonra 29 Ekim 2020’lere güvenle gelindi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük imzası

C  U  M  H  U  R  İ  Y  E  T

TÜRKİYE'nin adı Türk etnik kimliğinin gelir. "Türk" ya da "Türük" sözcüklerinin tarihte bilinen ilk kullanımına Orta Asya'da Göktürkler tarafından Göktürk Alfabesi kullanılarak 8.  yüzyılda dikilen Orhun Yazıtları'nda rastlandı. Sözcüğün günümüzdeki hâlinin orijinali ilk kez 12. Yüz yılda İtalyanlar tarafından  Ortaçağ Latincesi kullanılarak TURCCHIA veya TURCMENIA şekillerinde oluşturuldu. Bunların yanı sıra Orta Çağ'ın Alman seyyahları bölgeyi Turkei veya Tirkenland şeklinde, Fransızlar ise Turquie şeklinde andı. Atatürk’ün halkına emaneti “Cumhurun Türkiye’si” 97 yaşında…

  TBMM’NİN AÇILIŞI

KURUCU Meclis’in Açılışı ve Çalışmaları (23 Nisan 1920) İstanbul’un “İtilaf Devletleri’nce” resmen işgalinden sonra Mustafa Kemal bir genelge yayınladı. Ankara’da millî iradeyi temsil eden bir kurulun derhal toplanmasını istedi. Seçimler yenilenerek 23 Nisan 1920 tarihinde TBMM açıldı. İlk meclisin milletvekillerini İstanbul’dan ve diğer illerden gelenler ve yeni seçilenler oluşturdu. Her meslekten mebuslar TBMM’de yer aldı….

ALINAN KARARLAR

TBMM’nin aldığı kararlar şunlardır: TBMM’nin üstünde bir güç yoktur. TBMM kanun yapma yürütme ve yargı yetkisine sahiptir. Ulusal iradeyi vatanın geleceğine egemen kılmak esastır. Geçici hükümet başkanı veya padişah vekili tayin etmek gereksizdir. Hükümet kurulması gerekir. Meclis başkanı hükümetin de başkanıdır ve hükümet işlerini meclis içinden seçilecek bir kurul yürütecektir. Bu hükümler TBMM’nin ilkleridir…

12 OCAK 1920 TARİHİ

12 OCAK 1920'de toplanan Meclis-i Mebusan, 28 Ocak 1920 tarihindeki gizli oturumunda "Ahd-î Milli" olarak Misak-ı Milli kararlarını almış ve kararlar bütün mebuslar tarafından imzalanmıştı. 17 Şubat 1920 tarihli oturumunda da basında yayınlanması ve bütün yabancı parlamentolara bildirilmesi kararlaştırıldı. 15 Mart'ta, İstanbul'daki İtilaf kuvvetleri 150 Türk aydınını yakalatmış ve ertesi gün de şehir fiilen ve resmen askeri işgale maruz kalmıştı. 18 Mart 1920'de İngilizler, meclisin etrafını makineli tüfeklerle sararak, toplantı halinde bulunan milletvekillerinden bazılarını tutuklayarak ve sürükleyerek götürdüler.

 TEMEL ANKARA’DA ATILDI

 ANKARA'da olağanüstü yetkilere sahip bir meclisin açılması belirlendi. Kurucu Meclis olarak çalışması düşünülen bu meclisi, Mustafa Kemal, halkın yadırgamaması için "olağanüstü yetkilere sahip bir meclis" olarak takdim etti. Kurucu Meclis ve seçimlerle ilgili 19 Mart 1920'de bir bildiri yayınladı. Seçimlerin yapılması için yayınlanan bu bildiri uyarınca, yurdun her yerinde seçimler yapıldı. Bolu Düzce, Hendek bölgesinde başlayan ve Nallıhan, Beypazarı çevresine sıçrayan bazı ayaklanma olayları oldu. Bu olaylardan dolayı, seçilen milletvekillerinin tümünün gelmesi beklenilmeden, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılma hazırlıkları yapıldı.

URFA’DA ÖNEMLİ COŞKU

CUMHURİYET Bayramı’nın 97.yıldönümü “Şanlı” unvanlı “Urfa” görkemli bir şekilde “Cumhurun Cumhuriyeti’ni” kutlamanın heyecanında. Şehir Merkezi’nde caddeler, sokaklar, apartman balkonları, dükkanlar, resmi daireler “ Türk Bayrağı” ile kenti “Kırmızı Beyaz” renklerle çevirecek. Urfa’dan yükselecek ses “Yaşasın Cumhuriyet” olacak…