Yaşam

Dekan Çullu uyardı: Alışkanlık haline getirdiğiniz şeyden vazgeçin

Abone Ol

                                             

Son dönemlerde buğday, arpa gibi hasatların toplanmasının ardından tarlalarında artta kalan anızları yakan çiftçiler çevreye tehlike saçmaya devam ediyor.

Şanlıurfa’da son bir haftadır meydana gelen çok sayıda anız yangını vatandaşları korkuturken bir yandan da ekipleri yormaya devam ediyor.
İkinci ürünün ekimini gerçekleştirmek için tarlalarda kalan anızları yakan çiftçiler birçok hayvana da zarar veriyor.

olan zararlarını sayan Ziraat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu: “Anız yakan çiftçilerimiz kar edeyim derken aksine zarar ediyor ve belli bir süre sonra zararlarını göreceklerdir.” ifadelerini kullandı.

“ANIZLAR YAKILMAZSA TOPRAKTA GÜBRE GÖREVİ GÖRÜR”

Yakılmayan anızların toprak açısından daha iyi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çullu: “Genelde çiftçilerimiz buğday ve arpadan sonra ki yapacağı ekimi kolaylaştırmak amacıyla anız yakıyor. Özellikle Toprak işleme, tohum yatağı açısından kolaylık sağlıyor. Eğer o anızı yakmadan toprağa gömdüğü andan itibaren uzun süreli bir gübre görevi görüyor. Türkiye'deki topraklarımızın en büyük sorunu toprağın içerisindeki bitki artıklarının sıcaklık nedeniyle ya da yangınlar nedeniyle ortadan kaybolması, oysa çiftçilerimiz bu anızları toprağa gömdüklerinde 5-6 yıl gübre görevi görüyor.”dedi.


“ANIZ YANGINLARI ÇÖLLEŞMEYE NEDEN OLUYOR”

Anız yangınlarının beraberinde çölleşmeyi de getirdiğinin altını çizen Çullu: “Anız yangınları zaten şu an hızlı bir şekilde artıyor. Biz anız yakmayı kesinlikle önermiyoruz. Çiftçilerimiz anızlarını yakmasınlar. Bizim bölgede özellikle ileriki dönemlerde bu bitki artıklarının toprak eksikliği nedeniyle bir çölleşme riski ile karşı karşıya kalacaklarının altını da çizmek istiyorum. Yani çiftçilerimiz 5-10 yıl sonra bu eksikliklerden dolayı ciddi verim kayıplarına uğrayacaklar.”şeklinde uyardı.


“ANIZ YANGINLARI ALIŞKANLIK OLMAKTAN ÇIKILMALI”

Anız yakmanın birçok zarara sebebiyet verdiğini ifade eden Mehmet Ali Çullu: “Özellikle anızlar toprağın dengesini bozuyor, ayrıca atmosferi de ciddi bir şekilde kirletiyor. Çevrede yaşayan insanları rahatsız ediyor ve trafiği kapatıyor. Alışkanlık haline gelen anız yangınları artık alışkanlık olmaktan çıkılmalı ve çiftçilerimiz bu konuda dikkat etmelidir.”dedi.

“TOPRAK SİZİN GÜÇTÜR, KAYBETMEYİN”

Toprağın önemine değinen Prof. Dr. Çullu: “Saygıdeğer çiftçilerimiz, üreticilerimiz Toprak sizin için bir güçtür. Toprağı ne kadar güçlü tutarsanız yarınlarımız için o kadar önemli olur. Eğer toprağın içerisine bu anızları karıştırırsanız toprağa daha az gübre atmış olursunuz. Anızlar toprağa karıştırıldığında su tutma özelliği daha çok artar. Biliyorsunuz ki ülkemizde sulama da büyük bir sorun, kesinlikle anızı yakmasınlar toprağa karıştırsınlar ve bunun karşılığını kesinlikle alacaklardır.” Dedi.

ÖZEL HABER: KADER TOPAL