Yaşam

Deprem uzmanı uyardı: 7 büyüklüğünde olabilir!

2024 Ocak ayında Malatya'da 8 Ocak'ta 4.3 ve 25 Ocak'ta 5.2 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremlerin ardından, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurucusu, Geomatik Mühendisliği'nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, depremlerin mevcut fay haritalarında bulunmayan yeni bir fay hattı üzerinde gerçekleştiğini tespit etti.

Abone Ol

Türkiye'nin hemen hemen her il ve ilçesinde depremler yaşanmakta olup, deprem uzmanları tarafından da uyarılar yapılmaktadır

Kahramanmaraş'ta bir yıl önce meydana gelen depremin ardından yeni fay hattı tespit edildi. Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, bu fay hattının 7 büyüklüğünde deprem oluşturabileceğini ifade etti

“YENİ BİR FAY HATTI MEVCUT”

Prof. Dr. Kutoğlu, depremlerin aynı hat üzerinde gerçekleştiğini, ancak bu hattın mevcut fay haritalarında bulunmadığını belirterek, "Bu yeni bir hat, mevcut fay haritalarında gözükmüyor. Fay 30 ile 40 kilometre üzerinde bir uzunluğa sahip. Bunun da 6.5'ten büyük 7'ye varan bir deprem üretme potansiyeli söz konusu" dedi.

“FAY HATTI MALATYA’NIN ÜSTÜNDEN GEÇİYOR”

Prof. Dr. Kutoğlu, bölgedeki hareketliliğe dikkat çekerek, "6 Şubat depreminden sonra bölgede ciddi bir hareketlilik yaşanıyor. Dolayısıyla bu depremlerde enerjilerini başka faylara aktarmış olmaları da söz konusu. Bu anlamda tarihsel depremlere baktığımızda bunlardan bir gerginlik haritası çıkarttığımızda en gergin fayların ve büyük deprem oluşturmaya en yakın fayların, Çardak fayından kuzeye doğru, Malatya üzerinden geçen fay olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

“FAY HATTI AMASYA TARAFINDA DAHA FAZLA GÖZÜKÜYOR”

Prof. Dr. Kutoğlu, Orta ve Doğu Anadolu'da 4 noktaya dikkat çekerek, "Adana'da 1164 yılında deprem meydana gelen bir fay var. Bu fayda 1164 yılından beri enerji birikiyor. Dolayısıyla gerginliğin üst düzeyde olduğunu görüyoruz. Kuzeye çıktığımızda, Erzurum'da 1268 yılında meydana gelmiş 6.6 büyüklüğünde bir deprem var. Bu fay hattının da bölgede en gergin faylardan biri olduğunu görüyoruz. Yedisu Fayı olarak bilinen fayın da 1800'lü yıllardaki deprem dolayısıyla diğer faylara göre daha gergin olduğunu biliyoruz. Amasya-Çorum üzerinden geçen bir fay hattı var. Burada da geçen ay 4.3 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Burada 1598 yılında 6.6 büyüklüğünde bir deprem olduğunu görüyoruz. Yine haritada gerginliğin Çorum'dan ziyade Amasya tarafında daha fazla olduğunu görüyoruz. Amasya tarafı daha gergin ve 1598 yılından beri bir deprem üretmemiş. Bölge itibarıyla baktığımızda Erzurum-Erzincan, Adana, Malatya ve Amasya-Çorum tarafları diğer bölgelere göre yakın tehlike altında gözüküyor" şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ