Her defasında farklı yöntemler bulan dolandırıcılar vatandaşı mağdur etmek için elinden geleni yapıyor. Dolandırılan vatandaşlar genelde anın gerginliği ile durumu fark edemeyebiliyor, dolandırıldığını anladığında ise dolandırıcılar çoktan istediği vurgunu yapmış oluyor.

Vatandaşı arayan dolandırıcılar kişilerin kimlik bilgilerini paylaştıkları anda daha da paniklediklerini belirten uzmanlar arama geldiği esnada panikleyerek anlık hareket ettiği için sonradan dolandırıldığını idrak ediyor.

Urfanatik mikrofonlarına konuşan Avukat Selim Hartavi, kolluk kuvvetlerinden gelen güvenlik mesajlarının öneminden bahsederken, gelen şüpheli aramalarda vatandaşların ilk olarak kolluk kuvvetlerine başvurulması konusunda uyarılarda bulundu.

 “TEKNOLOJİK GELİŞMELERE PARALEL OLARAK SİBER SUÇLARDA ARTIŞ”

Artan siber suçlarına değinen Avukat Selim Hartavi konuşmasında; “Ülkemizde son dönemlerde teknolojik gelişmelere paralel olarak siber suçlarda çok yoğun bir artış gözlemlemekteyiz siber suçlar dediğimiz diğer adıyla bilişim suçlarıyla değerlendirilmekte bilişim suçları kapsamında değerlendirilmekte bu da bilgisayar, tablet, telefon, banka, kredi kartları şeklinde veya pos makinası üzerinden bazı dolandırıcılık yöntemleri geliştirilmiştir” dedi.

“BİRTAKIM ARAÇLARLA İKNA KABİLİYETİ”

Telefon dolandırıcılığına  dikkat çeken Avukat Hartavi; “Ülkemizde özellikle son dönemlerde en yoğun olarak telefon dolandırıcılığı dikkat çekmektedir. Telefonun çok yoğun olarak kullanılması nedeniyle toplum içerisinde özellikle herkesin dolandırılma ihtimalini çok arttırmaktadır gerek yazı medyada gerek sosyal medyada olsun çok kez bu olaylara şahit olmuşuzdur. Üniversitelerde akademik kariyeri olan profesörlerin, hakimlerin, savcıların ya da avukatların veya başka meslek gruplarından olan bazı şahısların dolandırıldığına şahit olmaktayız. Kanun koyucu bu anlamda telefonla dolandırıcılık olayı dediğimiz dolandırıcılık suçunu TCK 158. Maddede düzenlemiş bunun yaptırımı 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasına olarak düzenlenmiştir. Bu dolandırıcılık yönteminde özellikle sucun faili olan kimse yani suçu işleyecek olan kimse kendini bir kamu görevlisi olarak; vali veya yüksek rütbeli hâkim, savcı, polis olarak tanıtmakta mağdura, bunun yanında telefonla olan görüşme esnasında telsiz sesleri, ek birtakım araçlarla ikna kabiliyetini arttırmaya çalışmaktadır” dedi.

“PSİKOLOJİK BASKIYI SAĞLAMAKTA”

Avukat Hartavi;

“Mağdura düşünme fırsatı vermeden mağdur üzerinde oluşturmuş olduğu etki ve psikolojik baskıyı sağlamakta hatta çok kez telefonu kapatılmamasını özellikle istemekte çünkü kişinin telefonu kapatması halinde o esnada daha makul daha dikkatli düşünerek belki olaydan kurtulma imkânı doğacağını düşünerekten bu anlamda kesinlikle mağdur olan kişi fırsat vermemektedir. Vatandaşlarımızın bu gibi durumlarda özellikle kendisi dışarıdan tanımadığı numaralardan kendilerini arayan şahısların telefon numaralarını kendilerinden talep edilen para olur değerli eşya olur mal varlığı olur altın, döviz gibi taleplere kesinlikle karşılık vermemeleri gerekir. Bu konuda daha dikkatli davranmaları gerekiyor özellikle böyle tehdit olaylarına maruz kalan vatandaşın ilk yapması gereken şeylerden bir tanesi derhal kolluk birimlerine yani karakol, cumhuriyet savcılıklarına müracaatta bulunarak suç duyurusunda bulunmaları gerekmektedir.”

“KOLLUK KUVVETLERİNİN ATTIĞI BİLGİLENDİRİCİ MESAJ ALGILANMIYOR”

Avukat Hartavi konuşmasının devamında;

Şanlıurfa'nın o ilçesi 2050 yılına kadar rahat edecek! Şanlıurfa'nın o ilçesi 2050 yılına kadar rahat edecek!

“Etkin bir soruşturma yapıldığı takdirde mağdur daha az zararla bu olaydan kurtulabilecektir. Dönemsel olarak özellikle de son dönmelerde artan bu dolandırıcılık, telefonla dolandırıcılık olaylarından dolayı pek çok kişinin telefonlarına kolluk birimleri tarafından sms yoluyla bilgilendirilme yapılsa da kendisini avukat, hâkim, savcı, polis, askeri personel olarak tanıtan kimselere herhangi bir ödeme yapılmaması yönünde bu sms’lerin halk tarafından yeterince algılanmadığını düşünmekteyim bu anlamda Emniyet Genel Müdürlüğü tarafında yapılan bir kamu spotu olsa da bunu aktif kitlelere ulaştırılmadığını düşünmekteyim. Bu gibi kamu spotlarını daha aktif kitlelere ulaştırılması adli yargıda ulaşabilecek suç oranını düşürecektir. Vatandaşların daha fazla mağdur edilmesinin önüne geçilecektir. Özetle söylemek gerekirse kişinin özellikle kendisinin çok daha dikkatli olması gerekiyor tanımadığı insanlara altın, döviz, tehdit ya da başka taleplerle bu taleplerimi yerine getirmemesi vatandaşı büyük ölçüde koruyacaktır” ifadelerine yer verdi.

“CUMHURİYET SAVCILIĞINA VEYA KOLLUK BİRİMLERİNE MÜRACAAT”

Son olarak, Avukat Hartavi;

“Telefonla para isteyen şahıslardan herhangi bir olay, tehdit; suç unsuru işgal ettiği an da kişinin direkt olarak kendisini arayan kişinin telefon numarasını, arama saatini, dakikasını kendi yanına not alarak derhal cumhuriyet savcılığına veya kolluk birimlerine müracaat etmesi gerekir. Böylece faillerin kısa sürede yakalanması ve sonuca gidilmesi mümkündür.”

Muhabir: Seher Ağaç