Günlük hayatta özellikle ev kadınlarının kurtarıcısı olan dondurulmuş ürünler, her ne kadar günü kurtarsada doğru bir şekilde muhafaza edilmeside çok önemli. Peki dondurulmuş meyve, sebze, et ve hamur türlerini nasıl saklamayız ve nasıl tüketmeliyiz? İşte o ayrntılar haberimizde.

Vali Şıldak, “Şanlıurfa’ya Yapılacak En Büyük Yatırım Eğitimdir” Vali Şıldak, “Şanlıurfa’ya Yapılacak En Büyük Yatırım Eğitimdir”

İnsanların günlük yaşam tarzları değiştiği gibi beslenme alışkanlıkları da değişiyor. Haliyle marketlerde şoklanan ürünler günü kurtarmaya yardımcı oluyor. Dondurulmuş ürünler her ne kadar günü kurtarsada ürünleri doğru bir şekilde pişirmeyede özen gösterilmeli.

Yanlış tekniklerle çözülen meyve, sebze, et ve hamur türü gibi ürünler evde pişirildiği taktirde birçok sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor.

Urfanatik Gazetesi olarak Şanlıurfa'da Diyetisyenlik yapan Ceren Oruç’ a marketlerde şoklanan ürünleri nasıl saklamayız ve nasıl tüketmeliyiz diye sorduk?

“DONMUŞ ÜRÜNLERİ ALIRKEN DONMUŞ SEVİYELERİNE DİKKAT ETMEK GEREKİR”

Mikrofonumuza konuşan Oruç, dondurulmuş ürünleri alırken ürünlerin donmuş seviyelerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi;“Donmuş ürünleri alırken donmuş seviyelerine dikkat etmek gerekiyor.  -6 santigrat derecede bir ürünü 1 haftada,  – 12 santigrat derecede bir ürünü 1 ayda ve -18 santigrat derecede bir ürünü 3 ayda saklanması gerekiyor. En önemli çözme şekli ise buzdolabından çıkardıktan sonra kendiliğinden çözülmesini beklemek. Meyvelerde çilek, böğürtlen, sebzelerde ıspanak, bezelye, bamya, süt ürünlerinde köfte, su ürünlerinde balık, karides, unlu mamuller pizza, milföy hamuru ürünlerin dondurma sürelerini piyasada görüyoruz tabi ki bu ürünlerin kullanma koşulları çok önemli, tüketim tarihilerini kontrol etmeliyiz aynı zamanda bu ürünleri derin dondurucuda saklama koşullarıda önem arz ediyor" dedi.

“ÜRÜNLERİN SAKLAMA KOŞULLARI ÇOK ÖNEMLİ”

Market alışverişi yapıldığı sırada en son dondurulmuş ürünlerin alınması gerektiğini dile getiren Diyetisyen Ceren Oruç, “ İlk başta dondurulmuş ürünleri aldığımızda mikroorganizmaların üremesiyle beraber bakteriler ve parazitler çoğalabilir o yüzden market alışverişlerinde en sonda dondurulmuş ürünleri tercih etmeliyiz aynı zamanda bu dondurulmuş ürünleri aldıktan sonra çözünürlüğü de çok önemli, bunları nasıl pişirebiliriz, ne gibi şartlar altında saklamalıyız ev hanımlarına baktığımızda özellikle son dönemlerde konserve ürünleri çıktı kimi bireyler buzdolabında saklıyor tabi bu ürünlerin saklama koşulları da çok önemli noktalardan bir tanesi, bir ürünün temiz, taze olması büyük önem arz ediyor  ve aynı zamanda temiz ve taze olması kadar bu tür ürünlerin tek kullanımlık poşetlerde saklamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“ÜRÜNLERİN ÇÖZDÜRME SÜRESİ ÖNEMLİ”

Diyetisyen Ceren Oruç konuşmasının devamında, “Bu ürünleri sakladıktan sonra buzdolabında poşetleri çok doldurmayacak şekilde muhafaza edersek iyi olur. Ürünlerin pişirme süresine bakıldığı zaman bu ürünleri pişirirken her şeyden öte oda sıcaklığında, güneşin altında, suyun altında, yada çok  yüksek ısının altında çözdürtmemeye özen göstermeliyiz, tek dondurma süresi bizim için yeterli değil, çözdürme süreside çok önemli, özellikle fiziksel, kimyasal ve  mikrobiyolojik açıdan baktığımızda tehlike arz edebiliyor, özellikle bir ürünü çözdürtmeye bıraktığımız zaman eğer biz onu oda sıcaklığında çözdürürsek istem dışı mikroorganizmalar üreyebiliyor. Buzdolabında ise bu ürünler böyle bir şeye maruz kalmıyor” diye konuştu. 

“DONMUŞ ÜRÜNLER DİKKAT EDİLMEDİĞİ SÜRECE BİRÇOK HASTALIĞA NEDEN OLABİLİR”

Diyetisyen Ceren Oruç, “Buzdolabında geniş bir kapta ürünleri muhafaza edebiliriz, bir ürünü alırken onu yüksek sıcaklıkta pişirmekten ziyade buzdolabından kendiliğinden çözünmesi sağlık açısından daha düşük risk taşıyor. Donmuş ürünler dikkat edilmediği sürece kanser, diyabet, kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir o yüzden sağlığımız daha önemli, mümkün olduğu kadar yüksek ısıda dondurulmuş ürünleri pişirmeyin vitamin ve mineral kayıplarına aynı zamanda sebebiyet verecektir” sözlerini sarf etti.

Muhabir: Ayhan Kesici