Urfanatik-Özel anları vücuduna işleyerek hatırlamak isteyenlerin ilk durağı dövme oluyor. Popüler kültürün vazgeçilmez bir parçası haline gelen dövme son zamanlarda gençlerin ilgi odağı oluyor.

Ancak uzmanlar dövme yaptıran yada yaptırmak isteyen vatandaşların iyi düşünmesini çünkü dövme yaptırdıktan sonra sildirme işleminin çok zahmetli olduğunu aktarıyor.

Dövme Sanatına Dair Merak Edilenler (5)

Özellikle ilişkilerde isim yazdırma, harf yazdırma gibi taleplerin daha sonradan hüsranla sonuçlandığını ve sildirmenin çok zaman aldığı belirtiliyor.

Şanlıurfa’da kadınların eski gelenekler dolayısıyla yüzüne yaptırdıkları işaretleri sildirmek için de kendilerine başvurduğunu aktaran dövme sanatçısı Vedat Deniz, özellikle likit ile yapılan işaretler için uyarılarda bulundu.

Urfanatik mikrofonlarına konuşan Dövme Sanatçısı Vedat Deniz, Şanlıurfalıların dövmeye olan ilgisini değerlendirirken vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Dövme Sanatına Dair Merak Edilenler (9)

“ÜLKE OLARAK GERİ PLANDA TUTUYORUZ”

Dövme sanatçısı Vedat Deniz; “Uzun yıllardır bu işi yapıyorum. Yaklaşık 14 yıllık bir dövme sanatçılığım var. Şanlıurfa'da dövmeye gençlerimiz güzel bakıyor ama daha eski olarak çoğunlukla hep günah, bizim ülke olarak da böyle dövmeli olunca memur olamıyoruz ama ben yurt dışına da gittim dövmeli memur da gördüm polis memuru da gördüm ama bu ülkede mesela zor. Dövmeyi biraz ülke olarak geri planda tutuyoruz, aslında çoğu eski tip dövmeler, cezaevi dövmeleri, ceza usulü yani psikopat dövmeler olunca. Ama elit dövmeler olduğu zaman insanlar zaten farklı bakar. Hep aynı dövmeler talep ediliyor binde bir kendi tasarımını getiren oluyor. Yani genelde gelen sabit dövme ya da geliyor mesela dövme yapacağım ama aklımda bir şey yok. Ömür boyu taşıyacağın bir şey, aklımda tutman lazım, bakman lazım incelemen lazım karar vermen lazım, düşünmen lazım. Çünkü taşıyamayacağın dövme yaparsın üç yıl sonra ne olur pişmanlık duyarsın bu defa silmek istersin silmek ayrı bir dert. 2-3 yılını alıyor iz kalma riski var” uyarılarında bulundu.

Dövme Sanatına Dair Merak Edilenler (4)

O ESKİ USUL DÖVME ‘DAK’

Eski usul dövmelere değinen Dövme sanatçısı Deniz; “Özellikle o eski usul dövme yani bizim deyimimizle ‘dak’ bunu da isteyen oluyor, bunu kapatmak isteyen de çok oluyor. Bu dak’ı silmek biraz zor çünkü lazer cihazı onun bazı renklerini görmüyor. Bakıyorsun çok yeşil cihaz bunu görmüyor dövme olursa görüyor ama likiti asla görmüyor. Bu yüzden biz kapatmasını öneriyoruz. Dövme illa kötü görünüyor değiştirmek isterse üzerine dövme yapıyoruz. Likitler lazerle imkânsız gibi bir şey, silinmiyor. Denemek isteyen de olursa denemesin. Likitler lazer cihazıyla binde bir gidiyor, hepsi değil” dedi.

En korkak 4 burç belli oldu : Herkesi korkaklıklarıyla çileden çıkarıyorlar En korkak 4 burç belli oldu : Herkesi korkaklıklarıyla çileden çıkarıyorlar

Dövme Sanatına Dair Merak Edilenler (6)

“EN SIK YAPILAN HATA”

En çok yapılan hata isim ve harf yazdırma diyen Dövme sanatçısı Deniz konuşmasında; “İlişkisi olan çiftler geliyor birbirlerinin isimlerini veya baş harflerini yazdırıyor daha sonra sildirmek istiyorlar ama öyle kolay silme olmuyor, süresi var. Yaptıktan 3 gün sonra değil, 1 ay sonra silmeye başlayabiliriz. Dövme yarayken silinmez. Genelde isim, harf bu tür dövmelerden genelde insanlara pişman oluyor. Malzemelerimizin hemen hemen hepsi tek kullanımlık. Kişiye özel olduğu için bunları hesaplıyoruz. İşçiliktir, boyadır, iğnesidir, potasıdır her şeyi tek kişilik kullanılıyor” ifadelerine yer verdi.

Dövme Sanatına Dair Merak Edilenler (3)

“DÖVME KİMLER YAPILMAZ?”

Dövmenin kimlere yapılmayacağını açıklayan Dövme sanatçısı Vedat Deniz; “Şeker hastalarına dövme yapılmaz. Dövme aç karnına yapılmaz çünkü tansiyon düşer, kan şekeri düşer, bayılma riski yüksektir, insanların dermis dediğimiz derinin ilk katına yapılır. İkinci kata dövme yapılmaz. Bu yüzden amatör dövmecilere dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.

Dövme Sanatına Dair Merak Edilenler (2)

“DÖVME SONRASI BAKIM”

Son olarak, Dövme sanatçısı Vedat Deniz;

“Yazın genelde streç sarılır. Biz ilk kremini sürüyoruz, streci sarıyoruz. Bir gün o streç açılmıyor. Ondan sonra günde 3 defa diyoruz ki az az bir şekilde krem sür, duş nasıl olacak? Aynı gün duş alabiliriz, hiçbir sorun yok. Dövme kabuk atarken ya da duştan önce ve sonra kesinlikle krem düşten önce biraz bol krem sürmesini öneriyoruz çünkü üstünde su durmaması lazım sadece su üstünden geçerse dövme herhangi bir zarar vermez. Duştan sonra da diyoruz ki mesela peçeteyle ya da havluyla dikkatli bir şekilde durulamasını söylüyoruz. Dövmenin kendi kremi kullanılırsa hiçbir sorun yaşanma” dedi.

Dövme Sanatına Dair Merak Edilenler (7)

Muhabir: Seher Ağaç