İnsanlar günden güne yalnızlaşırken uzmanlar bunun sebebinin uzun süren karantinalar, hızla gelişen teknoloji ve onun getirdiği sosyal medya kullanım aşırılığı olduğunu belirtiyor.

Yapılan bir takım araştırma verileri, aile ve arkadaşları tarafından hiç ziyaret edilmeyen kişilerin kalp hastalığı nedeniyle ölme olasılıkları yüzde 48 yükseldiğini gösterirken; erken ölüm olasılıklarının yakınları tarafından günlük olarak ziyaret edilenlerden yüzde 39 daha yüksek olduğunu gösterdi.

Şanlıurfalılar Neden Yeni Yılı Kutlamazlar? Şanlıurfalılar Neden Yeni Yılı Kutlamazlar?

Urfanatik

mikrofonlarına konuşan Psikolog Hasan Can Çoban yalnızlık olgusu için vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu;

“TEKNOLOJİNİN AŞIRI VE BİLİNÇSİZ”

Dijitalleşmenin artmasına değinen Psikolog Hasan Can Çoban; “Aslında yalnızlık yalnızlaşma modern dünyanın getirdiği bir problem haline geldi. Bu probleme eşlik eden birden çok faktör bulunmakla birlikte en temelde teknolojinin aşırı ve bilinçsiz bir şekilde kullanımı ve dijitalleşmenin artması yer aldı” dedi.

“COVİD-19 PANDEMİSİ”

Psikolog Hasan Can Çoban;

“Tabi ki yakın zamanda yaşamış olduğumuz covid-19 pandemisi ile birlikte de insanlar bireyselleşmeye , toplumdan uzaklaşmaya başladılar. Bu toplumun getirmiş olduğu yalnızlık algısı ile birlikte insanlar da psikolojik ve fiziksel anlamda çeşitli sorunlar görülmeye başlandı”

“KALP RAHATSIZLIKLARINA SEBEP OLABİLİYOR”

Psikolog Çoban, Psikolojik ve fiziksel etkilerine değinerek;

“Psikolojik olarak inceleyecek olursak depresyon, anksiyete, düşük benlik saygısı gibi problemler bulunmaktayken fiziksel anlamda insanlar vücutlarındaki Kortizol seviyesi yani stres hormonu olarak adlandırılan Kortizol seviyesinin artması ile beraber çeşitli kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, uyku sorunları, bağışıklık sisteminin çökmesi gibi problemlerle karşı karşıya gelebilmektedirler” dedi.

“YALNIZLIK DUYGUSUYLA BAŞ EDEBİLİRİZ”

Yalnızlar için tavsiyelerde bulunan Psikolog Çoban konuşmasında;

“Öncelikle bu yalnızlık duygusuyla baş etmemiz için neler yapmamız gerekiyor. Bireysel ve toplumsal açıdan bunları ele alalım. Bireysel açıdan insanlar biraz daha çeşitli hobiler edinebilir, gönüllü projelerde görev alabilirler, bunun yanı sıra teknoloji ve dijitalleşme konusunda kısıtlamalar getirebilirler. Toplumsal açıdan inceleyecek olursak yerel yönetimler , okullar, iş yerleri insanların toplumsal bağını kuvvetlendirecek şekilde ve onların güven, aidiyet duygusunu eskisi gibi olumlu yönde etkilemek için çeşitli çalışma ve projeler yürütebilirler” ifadelerine yer verdi.

“İŞLEVSELLİĞİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYORSA”

Psikolog Hasan Can Çoban, son olarak;

“Tabi ki bunların dışında yalnızlık için değerlendirecek olursak yalnızlık her zaman kötü bir durum değildir. İnsanlar kendi istekleriyle veya belli başlı durumlar neticesinde yalnız kalmak isteyebilirler. Fakat bu kişi için sorun oluyorsa işlevselliğini olumsuz yönde etkiliyorsa ve toplumsal bağını zedeliyorsa bizim için sorun haline gelebilir. Bu konuda insanlar çeşitli profesyonel yardımlar alabilirler ve kendilerince küçük adımlarla bu yalnızlık duygusuyla baş etmeye çalışabilirler”

Muhabir: Seher Ağaç