Para kazanmak için eğitim şart mı? Neden üniversite okuyayım ki? Üniversite/okul okusam ne olacak ki? Atanamam zaten! Hepimiz bu tarz soru ve serzenişlere çevremizde şahit oluyoruz. Özellikle içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar, eğitimlilerin işsiz kalması, bitmeyen sınav süreçleri bu soruları akıllara getirmektedir.
Ülkemizde vakıf ve devlet üniversiteleri olmak üzere toplam 239 tane üniversite bulunmakta. Genel olarak şöyle bir yanılgıya düşüyoruz; üniversiteden mezun olan birisi para kazanmaya başlamalı veya üniversite eğitimi para kazanmak içi alınır! Üniversitede alınan eğitim öğrenciye entelektüel bir birikimdir. Öğrenci eğitimine devam ederken, kendi alanıyla ilgili bir işyerinde çalışırsa, o alanda hem teorik hem de pratik eğitim almış olur. Üniversiteden mezun olduktan sonra para kazanmaya başlaması biraz daha kolay olur.
Eğer amaç salt para kazanmak ise ticaret veya esnaflık özellikle içinde bulunduğumuz şartlarda para kazanmanın kapılarını daha kolay açabilir.
Ön lisans seviyesinde bile eğitim alan bir kişi çevreninde baskısı ve beklentisiyle kendisini para kazanmak zorunda hissediyor. Tabii olarak bu baskı ve beklentiler yüksek maaş beklentisi olarak ortaya çıkmaktadır.
Özellikle sosyal medyanın da etkisiyle beklentiler had safhaya çıktı. Lüks ofislerden yapılan paylaşımlar, kalabalık yemekler, toplantılar, ceviz kaplama kürsülerden konuşma yapılırken verilen pozlar, seminerler, sözüm ona alınan ödüller, Türkiye’ nin en … olma ve tüm bunların peş peşe paylaşılması eğitim alanların hayallerini süsledi. Oysa bunların gerçek hayatla çok da bir alakası yoktu.
Günümüzde üniversite sayısının fazla olması, açık öğretim sistemi, herkesin kendisini üniversite okumak zorunda hissetmesi, sözüm ona bir baltaya sap olabilmek için okumanın şart koşulması gibi sebeplerle zanaata olan ilgi azaldı. Bu alanda yetişen kişilerin sayısının azalmasına karşılık bu alanda iş talebi arttı. Geçen yıl meydana gelen depremden sonra özellikle inşaat ustaları neredeyse randevuyla çalışacak seviyeye geldiler. Arz talep dengesi değişti. Günlük yevmiye ücretleri arttı. Bir inşaat veya demir ustasının bir aylık kazancı bir memurun bir aylık kazancını geçmiş durumda.