“Eğitim” Siyasi Nutukların Neresinde…

Eğitimle ilgili eleştiri yazarken mevcut siyasi iktidar üzerine alınmasın. Bu eleştiriler tüm siyasi partileredir. İktidarı hedeflerken eğitim için neler yapacaksınız? Altmış veya yetmiş yıllık bir projeniz var mı?  Müfredatlar siyasi...

Abone Ol

Eğitimle ilgili eleştiri yazarken mevcut siyasi iktidar üzerine alınmasın. Bu eleştiriler tüm siyasi partileredir. İktidarı hedeflerken eğitim için neler yapacaksınız? Altmış veya yetmiş yıllık bir projeniz var mı?

Müfredatlar siyasi otoritelerin tekelinde olmamalı, milli çıkarlar gözetilerek teknolojinin imkânlarından faydalanan günümüz şartlarına uygun aynı zamanda en az altmış yıl ötesini hedefleyen olmalıdır…

Kayseri’de düzenlenen “Ortadoğu’da Yeni Gelişmeler ve Kudüs” konulu bir konferansta eğitim konusunda tespitler yapılmış. Yeni Ufuklar Derneği tarafından düzenlenen gecede konuşan tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, eğitim sistemindeki sıkıntılara dikkat çekmiş ve idarecileri ikaz vazifesini yerine getirmiş: “Millî Eğitim, çok zayıf bakanlık. ‘Bunu çok tenkit ediyorsunuz’ diyen Bakan İsmet Yılmaz’a da söyledim. ‘Tenkit ettiğim siz değilsiniz’ dedim. Millî Eğitim Bakanlığı; maalesef 60 senedir çöküntü halinde gidiyor. Ne Osmanlı döneminde ne de Cumhuriyet’in ilk yıllarında olmayacak kadar toplum hayatının dışına itilmişlik, öğretmene saygı olayı ortadan kaldırılmış, yöneticilerin maariften anlamadıkları bir müessese haline gelmiş. Ülkemizde en önemli şey; eğitimdir. Öyle önemlidir ki her şeyi başı da, sonu da maariftir. Siyasî partilere oy verirken size maarif bakımından neler katacağına bakmalısınız. Öğretmenlerin maaşları ne olacak, mesleğin içine uyuşuk insanlar nasıl girmeyecek, nasıl sınavlar hazırlanacak, çocuklar nasıl okutulacak bu konulara ilgili programı olmayan partilere oy vermeyiniz. Çünkü Türk insanının yetişmesini ciddiye almayan bir siyasî heyetin bizim başımızda yeri olamaz. Her şey sadece silâhlarla etrafınızda bekleyenler değildir.” (DHA, 30 Aralık 2017)

“Cumhuriyet’in ilk yıllarında olmayacak kadar toplum hayatının dışına itilmişlik,”

Eğitim sadece öğretmen ve idarecilerin elinde değildir. Anne, baba, idareci, öğretmen, bakkal vb. Tüm kesimin ortak çabasında olmalıdır. Her gün okuldan arayarak çocuğunuz okula gelmedi gibi günü birlik vazifelerle eğitimin kalitesi artmaz. Münir Özkul( Mahmut Hoca) deyimiyle eğitim: “Okul sadece dört tarafı duvarlarla çevrili üstünde damı olan yer değildir. Okul bağdır, bahçedir, ormandır, her yerdir.”

“Öğretmene saygı olayı ortadan kaldırılmış”

Yeni düzenlemelerle öğretmenin toplum nezdinde itibarı yerle yeksan edilmiştir. Son yıllarda birçok okulda, özellikle de kırsal kesimlerdeki okullarda, öğretmen açığının ücretli öğretmenle doldurulması. Dönem içerisinde vardiya misali öğretmen değişiklileri… Ayrıca, öğretmenlerin aileler tarafından değerlendirilecek olması, sınavlarda başarı gösteren öğretmenlerin yeniden mülakatlara tabi tutulması, özel okullarda görev yapan öğretmenlerin maaşları arsındaki uçurumlar, öğretmenin işçi gibi muamele görmesi gibi sorunlar insanlarımızın kutsal mesleğe bakış açısını değiştirmiş ve

İnsanlarımızın öğretmen ve öğretmenlik mesleğine olan itimadını sarsmıştır.

“Yöneticilerin maariften anlamadıkları bir müessese haline gelmiş.”

Yöneticilerin kısmi azamı/ büyük çoğunluğu bilgi ve kültürden anlamamakta, tek dertleri günübirlik resmi işlemleri yeri getirmek olmuştur. Yıllardır aynı yıllık planın tarihini değiştirerek getiren öğretmenin elindeki evrakları, okumadan imzalayan yönetici tipleriyle karşı karşıyayız…

“Siyasî partilere oy verirken size maarif bakımından neler katacağına bakmalısınız. Öğretmenlerin maaşları ne olacak, mesleğin içine uyuşuk insanlar nasıl girmeyecek, nasıl sınavlar hazırlanacak, çocuklar nasıl okutulacak bu konulara ilgili programı olmayan partilere oy vermeyiniz. Çünkü Türk insanının yetişmesini ciddiye almayan bir siyasî heyetin bizim başımızda yeri olamaz”

Eğitimle ilgili politikaları olmayan siyası partiler, meydanlara çıkıp şu kadar öğretmen arayacağız, o da şüpheli ya, demekle eğitimdeki eksikler giderilmez. Okul yaparak veya okulları onararak, boyayarak eğitimdeki sorunlar çözülmez. Beton yığınlarına can veren ne tuğla ne boyadır, onlara can veren öğrencilerdir onları yaşatan da iyi bir eğitim sistemidir… Vesselam…

Not:

Afrin’de operasyonda bulunan Mehmetçiğimize dualarımızı eksik etmeyelim… Rabbim yar ve yardımcıları olsun. Ayrıca, şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum…

İhsan Baharlı