Bir ülkenin kalkınmışlığının en önemli göstergesi ekonomik parametreler değil, o ülkenin eğitiminin geldiği noktadır. Eğitim seviyesi yükselen ülkeler kalkınır ve doğal olarak ekonomik parametrelerde iyi bir görüntü...

Bir ülkenin kalkınmışlığının en önemli göstergesi ekonomik parametreler değil, o ülkenin eğitiminin geldiği noktadır. Eğitim seviyesi yükselen ülkeler kalkınır ve doğal olarak ekonomik parametrelerde iyi bir görüntü sergiler. Bu ülke içindeki bölgeler ve iller içinde geçerlidir.

Uzun bir tatil sürecinden sonra geçtiğimiz hafta yeni eğ

itim y

ı

lına ba

ş

lad

ı

k. Bu e

ğ

itim y

ı

l

ı

nda 77 bini Suriyeli 692 bin ö

ğ

renci ders b

aşı

yapt

ı

. Türkiye'nin en kalabal

ı

k ve genç nüfusa sahip illerin ba

şı

nda geliyor

Ş

anl

ı

urfa.

İ

lkö

ğ

retimdeki ö

ğ

renci say

ı

s

ı

ile

İ

stanbul, Ankara ve

İ

zmir'den sonra 4. s

ı

rada yer al

ı

yor. Okul öncesi e

ğ

itimde de 66 bin 279 ö

ğ

renci say

ı

s

ı

ile ülke genelinde

İ

stanbul'dan sonra 2. s

ı

rada. Nüfusunun %70'i 30 ya

ş

ve alt

ı

nda olan bu

ş

ehirde her y

ı

l ortalama 50 bin çocuk okula ba

ş

l

ı

yor. Geçen y

ı

l ilkö

ğ

retimden mezun olan ö

ğ

renci say

ı

s

ı

25 bin. Yeni ba

ş

layan ö

ğ

renci say

ı

s

ı

ise 50 bin. Bunun anlam

ı

her y

ı

l 25 bin ö

ğ

rencinin e

ğ

itim görebilece

ğ

i derslik yapmak zorunday

ı

z. Kald

ı

ki, bu

ş

ehirde 120 bin civar

ı

nda çocu

ğ

un e

ğ

itime devam etmedi

ğ

i ifade ediliyor. Ta

şı

mal

ı

e

ğ

itimde 178 ta

şı

ma merkezi ile Türkiye'de 1. s

ırada yer alıyor.

Sahip olduğumuz ise; 1565 okul, 9 bin 468 derslik ve 14 bin öğ

retmen.

Ş

u anda

Ş

anl

ı

urfa'n

ı

n en az 7-8 bin civar

ı

nda ö

ğ

retmen ihtiyac

ı olduğu ifade ediliyor.

En son açıklanan istatiki rakamlara göre, Şanlıurfa’da okuma-yazma bilmeyenlerin oranı; yüzde 9.36. Türkiye ortalaması ise %3.5. Yani, Türkiye ortalamasının neredeyse üç katı. Okuma-yazma bilmeyen en yüksek orana sahip iller; Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak. Yine TÜİK’in 2014 yılı araştırmasına göre, okuma-yazma oranlarını gösteren tabloda Şanlıurfa sonuncu sırada yer alıyor. Okuma-yazmaya uzak son üç il; Siirt, Mardin ve Şanlıurfa olarak yer alıyor.

İki yıl önce Şanlıurfa’da 38 bin öğrenci TEOG sınavına girdi. Son iki yılda Milli Eğitim Bakanlığı TEOG başarı sıralamasını açıklamıyor. Ancak iki yıl önceki açıklamada Şanlıurfa, Türkiye sıralamasında sondan 6. Sırada yer aldı. Sonda yer alan iller; Batman, Şırnak, Hakkâri, Mardin, Şanlıurfa, Van, Diyarbakır, Siirt ve Ağrı oldu. Şanlıurfa ne yazık ki, Hakkâri, Şırnak ve Mardin’inin de gerisinde kaldı. Son iki yılda da gayri resmi bilgilere göre sıralama pek değişmedi. Zira değişmesini gerektirecek bir gelişme de zaten yaşanmadı. Sadece TEOG mu? YGS veya LYS’de de durum farklı değil. 2013 yılında Şanlıurfa YGS’de 76. sırada yer alırken, 2014 yılında LYS’de 81 il içerisinde 79. sırada yer aldı.

Türkiye’nin en kalabalık nüfusa sahip 9. İli Şanlıurfa. Öğrenci sayısında ise 4. sırada yer alıyor. Ve nüfus artış hızında sürekli Türkiye rekorunu elinde tutuyor. Nüfus artış hızımız 2016 yılında %2.55 idi. 2016’dan 2017 yılına 48 bin nüfus artışıyla girdik. Ve bu nüfusun %38’i 0-19 yaş gurubunda. Yani nüfusumuzun neredeyse yüzde 30-35’i eğitim çağında Doğal olarak her yıl binlerle ifade edilen derslik ve bir o kadar da öğretmen ihtiyacı ortaya çıkıyor.

Geçen yıl Şanlıurfa’nın öğretmen açığı 10 binin üstündeydi. Bu yıl hiç şüphe yok ki bu rakam aynı seviyede olacaktır. Yine geçtiğimi yıl 1292 ilkokulda 218 bin öğrenci eğitim gördü. 687 orta öğretimde ise, 214 bin öğrenci. Ve biz bu rakamlarla 2016-2017 eğitim yılını geride bırakıp, tatile girdik.

Şimdi hep birlikte halen tatildeyiz. Çünkü Eylül ayında pek de önemli bir değiş

im olmadan yeni e

ğ

itim y

ı

l

ı

na ba

şladık. Ve öyle görünüyor ki, bir nesli daha kaybedeceğiz…

Sonra da, Şanlıurfa neden kalkınmıyor diye kendimize soracağız. Kalkınmanın temelinin eğitim olduğunu düşünmeden, aklımıza getirmeden… Ve eğitimdeki kangren olmaya yüz tutmuş sorunları gözetmeden…