Eleştiri insan hayatında olması gereken ana düşüncelerden biri olmalıdır. İnsanların kendi farklarına varması, yaptıkları işin, oluşumun veya hareketin diğer insanların gözündeki değerliliği ve yansımasının ne tür olduğu kanısına varılmasını sağlar. Olumlu eleştiriler kişinin kendisini daha da geliştirmesini sağladığı gibi varsa eğer bir yanlışını sona ermesine neden olabilir. Eleştiriye açık olan insanlarda doğruyu ve güzeli bulma konusunda daha şanslıdır.
Çünkü..!
Olumsuz hiç bir şey onu bağlamaz. Doğru düşünceleri hariç
Olumsuz hiç bir şey onu sınırlamaz. Korkuları hariç
Olumsuz hiç bir şey onu kontrol altına alamaz. İnançların hariç.
Fakat eleştiri her zaman çözüm önerisiyle birlikle verilmelidir ki eleştiri yapılan kişiye yeni ufuklar açmasına yol açsın. Ama olur olmaz eleştirmemek gerekir. Laf olsun torba dolsun tarzında değil. Ya da ben her şeyi bilirim mantığıyla değil. Veya egonun verdiği hasetlikle aşağıya çekmek ve zarar vermek için değil. Gerçekten eleştiri yapacağın konuda bilgi sahibiysen ve olumlu yönde katkı sunulacağına inanılıyorsa yapılmalıdır. Çünkü eleştirinin önemi büyüktür. Eğer eleştiri yapan kişi karşı tarafı suçlamadan, can acıtmadan, yıkıcı ve alaycı olmadan saygı çerçevesinde yaparsa bu eleştirileri, olumlu sonuçlara doğru yol alınacağı gibi akıllı insanları daha da güçlendirir. Eleştiri alan kişi hatalarını düzeltip hem kendisi hem de toplum için daha yararlı işlere imza atabilir. Şeyh Şadi Şirazin dediği gibi
"Eleştiri ve özeleştiri kuruma değil, kişilere yöneliktir ve elbette doğruların yolunu aydınlatır." Sözünü unutmadan hayatımızda yapıcı eleştirileri eksik etmeden ve karşıdan gelebilecek yapıcı eleştirileri kendimize çözüm odaklı alarak daha da başarılı olacağımıza inanıyor. Sağlıklı günler diliyorum.