Emeklilik süreçlerinde ciddi bir inceleme süreci başlatan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özellikle hileli sigorta işlemlerini tespit etmek amacıyla sahada titiz bir araştırma yürütüyor. Son dönemde "hatır sigortası" adıyla bilinen ve fiilen çalışılmadığı hâlde kağıt üzerinde sigorta primi yatırılan durumlar, SGK'nın radarına takıldı.
Geçmişte bu tür hileli işlemler yapan emekliler, maaşlarının geri alınması ve hatta faizli şekilde ödenmesi riskiyle karşı karşıya kalabilir.
HATIR SİGORTASI NEDİR?
"Hatır sigortası" halk arasında, bir kişinin gerçek çalışması olmaksızın sadece kağıt üzerinde sigortalı gösterilmesi anlamına geliyor. Bu tür işlemler, kişinin fiilen çalışmadığı dönemde sigorta primlerinin yatırılmasını sağlar, ancak bu işlem hukuken geçerli değildir ve emeklilikte ciddi sorunlara yol açabilir.
SGK, bu tür hileli sigorta işlemlerini tespit etmek amacıyla kapsamlı bir araştırma başlattı. Binlerce kişi, geçmişte bu tür düzenlemelerle karşı karşıya kaldı ve SGK bu kişilerin emeklilik haklarını gözden geçiriyor.
HİLELİ SİGORTA TESPİTİ VE SONUÇLARI
SGK, hileli sigorta tespit edilen kişilere tebligat göndererek, durumu açıklığa kavuşturuyor. Bu durum emeklilik maaşlarının iptaline kadar gidebilir. Hatta ödenmiş maaşların faiziyle birlikte geri alınması söz konusu olabilir. Bu noktada vatandaşların merak ettiği en önemli soru, "SGK tarafından incelenip incelenmediklerini nasıl anlayacakları?" oldu.
E-DEVLET ÜZERİNDEN KONTROL EDİLEBİLECEK
E-devlet üzerinden SGK hizmet dökümüne girerek, incelemeye alınıp alınmadığınızı öğrenmeniz mümkün. Hizmet dökümünde, sigorta kolu kısmında yer alan 4A, 4B ve 4C seçeneklerinin yanında şu harflerin bulunması durumunda, SGK tarafından inceleniyor olabilirsiniz:
S: Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından inceleniyorsunuz.
Ş: Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından şüpheli görülüyorsunuz.
K: Sigorta işlemlerinizde kanıtlanan bir problem var ve inceleme devam ediyor.
Eğer bu harfler bir veya daha fazlası, sigorta bilgilerinizin yanında yer alıyorsa, SGK'nın sizi inceleme altına aldığı anlamına gelir.