Yaşam

Esnafın sorunları Cumhurbaşkanı Yardımcısına ulaştı: İşte detaylar

Geçtiğimiz günlerde Esnaf Oda ve Birlik Başkanları, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile bir araya gelerek sorunların ele alındığı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Cevdet Yılmaz’a Esnaf Odası Başkanları tarafından sorunların içinde yer aldığı 29 maddelik bir dosya verildi.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla Esnaf ve Sanatkârlar Oda Birlik Başkanları toplantı düzenledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, eylül ayı içerisinde açıklanacak 2025-2027 dönemini içeren Orta Vadeli Program hazırlıkları kapsamında esnafların talep, görüş ve önerilerini dinledi.

Toplantıda Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz’a verilen dosyada yer alan 29 maddenin bazıları şöyle;

“Perakende ticaret yasası yeniden düzenlenmeli. Emeklilikte yaşı bekleyen Bağkurluların prim ödemeleri isteğe bağlı hale getirilmeli. POS komisyon oranları düşürülmeli. Mesleki Faaliyet Belgesi mutlaka istenmeli. Tüm esnaf ve sanatkârlar aileleri ile birlikte sağlık hizmetlerinden yararlanmalı. Tüm esnafımız KOSGEB desteklerinden yararlanabilmeli.”

Tamamen esnafların talep, öneri ve şikayetlerinden oluşan dosyanın akıbetinin Eylül ayında açıklanması bekleniyor.

Daha birçok istek ve önerinin bulunduğu dosyayı Şanlıurfa Esnaf ve Odalar birlik başkanı Mehmet Şefik Bakay’ sorduk. 29 maddelik talep dosyasının esnaflardan gelen şikayetler göz önünde bulundurularak hazırlandığını belirten Başkan Bakay, gerekli çalışmaların bir an önce yapılmasını beklediklerini dile getirdi.

“29 MADDELİK RAPOR GÖNDERDİK”

Başkan Bakay, Cumhurbaşkanına esnafların mağduriyetlerini dile getirdikleri 29 maddelik rapor hakkında şunları söyledi;

“2014 yılından beri başkanlık yapıyorum. Şanlıurfa’mızda 60 oda var ve hepsi bizim sorumluluğumuzda. Şanlıurfa da 70 bin kayıtlı esnaf var ve biz onları temsil etmeye çalışıyoruz. Esnaf ve sanatkarlarımızın sorunları odalarımıza intikal ettikten sonra esnaflar oda birliğine ulaşır. Esnaf ve odalar birliği de sorunlarımızı Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'na (TESK) esnaf odalar birliğine bildiriyoruz. Geçtiğimiz günlerde Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu ve Yönetim Kurulu arkadaşlarımızla beraber Cumhurbaşkanlığına 29 maddeli bir talep dosyası gönderdik. Gönderilen dosyanın içerisinde esnaflarımızın talepleri vardı. Esnafımızı ilgilendiren en önemli madde pos cihazlarında kesilen komisyon ve IBAN numaralarına para gönderimi konusu oldu. değerli arkadaşlar IBAN numarasına para gönderme işinde bende daha önce muhasebecilik yaptığım için konuya hakimim. IBAN’ a para göndermek sıkıntı değil ama onun karşılığında mutlaka vergi mükellefi olması şartı var. Vergi mükellefi şartı olduğu zaman o gönderilen paranın karşılığında mutlaka bir alışveriş yapma yükümlülüğü doğmuştur. Bununla ilgili gerek fatura gerek fiş kesmek zorundalar. Bunun kayıt dışı yapılması satıcı ve alıcı için sakıncalı bir durum oluşturuyor. Burada esnaflarımıza bir çağrıda bulunuyoruz. Kayıt dışı çalışmayın. Burada kayıt mükellefi yapmak zorunlu kayıt işlemlerini atlamasınlar, dikkatli olsunlar.”

“ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ BİZLERİ YOK ETMEKTEDİR”

Alışveriş merkezlerinin esnaflara zarar verdiğini vurgulayan Başkan Bakay konuşmasını şöyle sürdürdü;

 “Değerli arkadaşlar perakende yasası var. Bu yasa bütün esnafımızı ilgilendiren bir yasa. Çünkü alışveriş merkezleri bizleri yok etmektedir. Esnaf ve sanatkârlarımızı küçültüyor hatta yok ediyor. Türkiye perakende yasası içinde  alışveriş merkezlerinin açılışı ve kapanışı belli konumlarda açılması durumunun bizi de düşünerek yapılmasını istedik.”

“7 BİN 200 GÜNE ÇEKİLMELİ”

Erken emeklilere de değinen Başkan Bakay;“BAĞ-KUR ile ilgili bütün sorunlarımızın içerisinde esnaf ve sanatkarlarımız emekli olduğu zaman 9 bin iş gününde emekli oluyorlar bununla ilgili diğer işçi kardeşlerimiz 7bin 200 iş gününde emekli oluyor. Bu durumda bir haksızlık var. Bizim yanımızda çalışanlar 7bin 200 ile emekli olurken biz 9 bin ile emekli oluyoruz. Bununla ilgili Cumhurbaşkanlığına bulunan önceki dosyalarımızda da var. Bir an önce 7 bin 200’ e çekilmesini talep ediyoruz. Bu yasanın bir an önce çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

“ESNAFLARIMIZIN YÜZDE 90’ A YAKINI BAĞ-KUR’A BORÇLU”

BAĞ-KUR borcu olanlar da sağlık hizmetlerinden faydalanabilsin istiyoruz diyen Başkan Bakay açıklamasında;

“BAĞ-KUR primiyle ilgili yıllardır söylediğim şey, esnafımız aylık 8 bin liraya yakın bir BAĞ-KUR primi ödüyor. Bu BAĞ-KUR primini ödeyecek durumu olmayan esnaflarımız mevcut. Şuan da BAĞ-KUR ’lu olup, yüzde 90’ a yakın BAĞ-KUR borçlu olan esnaflarımız var. Esnaf ve sanatkarlarımız ile ilgili BAĞ-KUR borcu olanlar da sağlık hizmetlerinden faydalanabilsin istiyoruz. Hükümetimizin bu alanda yaptığı ertelemelerin bir çözüm olmadığını söylemek istiyoruz. BAĞ-KUR priminde bireysel emekliler için yapılan yüzde 30 indirim, bizim için de yapılsın kalan parayı da biz ödeyelim. Devletin vereceği yüzde 30 indirim bizim için çok önemli, sağlık hizmetlerinden faydalanmış olacağız. Bu bizim için çok önemli. Devletimizden biran önce gerekli çalışmaların başlatılmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“GEÇMİŞE YÖNELİK PRİMLERİNİ ÖDEMEK VE EMEKLİ OLMAK İSTİYOR”

Başkan Bakay, KOSGEB’e de değinerek açıklamalarını şöyle sonlandırdı;

“Bizim için önemli bir konu daha var. 1985-2000 yılları arasında esnaflarımız BAĞ-KUR’a giriş yapmadan maliye kaydı var, esnaf kaydı var ama BAĞ-KUR’a giriş yapmamış. Bu gibi esnaflarımız şuan mağdur durumda. Geçmişe yönelik primlerini ödemek ve emekli istiyor ama bazı hakları tanımlanmış olsa da henüz bu konu ile ilgili çözüm üretilmemiştir. Bu gibi esnaflarımızın geri dönük prime ödeyerek emekli olmasını istiyoruz. Arkadaşlar KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) ile ilgili imalatçı esnaflarımız KOSGEB de bazı haklarından faydalanabiliyor. Perakende işinde olanlar ve alım satım yapanlar faydalanamıyor. Hükümetimiz yeterli bütçeye sahip olduğunda diğer esnaflarımıza da bu yardımlarda bulunmasını istiyoruz. Esnaflarımızın taleplerini dile getirdiğimiz raporda daha çok maddelerimiz var, umarım bildirmiş olduğumuz sıkıntılarımıza çözüm bulunur ve esnafımız bir nebze de olsa rahatlar.”