Yaşam

Evcil dostu olanlar dikkat! (VİDEO)

Genellikle 45 günlük olan kedi ve köpek yavruları için aşı büyük önem taşıyor. Kedi ve köpek yavrularının aşıları düzenli yapıldığı taktirde enfeksiyon, iç ve dış parazit riskinden korunmasına yardımcı oluyor.  Konu hakkında Urfanatik Mikrofonuna konuşan Veteriner Nuri Tolga Kelleci, kedi ve köpek yavrularının aşılarını düzenli yaptırılması konusunda hayvan sahiplerini uyardı.

Abone Ol

                                                       

Yavru kediler 45 günlük süreden sonra anne sütünden kesilen kedi ve köpek yavrularının aşıları yapılmadığı taktirde iç- dış parazit, enfeksiyon gibi hastalıklara maruz kalabiliyor.  İç-dış parazitlere maruz kalan kedi ve köpek yavrularda şiddetli ishal, kilo kaybı, deride kızarıklık gibi belirtiler görülüyor.

Evlerde beslenen evcil hayvanlar her ne kadar sevimli olsalar da bakımları bir o kadar da zor.  Yaşamımızı beraber sürdürdüğümüz minik ve sevimli dostlarımızın evde bakımı kadar veteriner eşliğinde bakımı da bir o kadar önem arz ediyor.

Urfanatik Gazetesi olarak Veteriner Nuri Tolga Kelleci’nin kliniğini ziyaret ederek kedi ve köpek yavrularının aşı takvimi hakkında önemli bilgiler aldık.

Mikrofonumuza açıklamalarda bulunan Veteriner Kelleci, kedilerin toplamda 5 doz aşısı olduğunu, bu aşıları 15 gün aralıklarla yaptıklarını ifade ederek aşı fiyatlarının 900 TL olduğunu söyledi.

“KEDİLERİN 5 TANE AŞISI BULUNMAKTA”

Hem köpeklerin hem de kedilerin zorunlu aşıların olduğunu söyleyen Veteriner Nuri Tolga Kelleci, “15 gün aralıklarla yapılıyor burada tabi hasta sahibini biz yönlendiriyoruz şu günlerde size mesaj gelecek mesajlara sadık kalırsanız direk aşılara getirirsiniz aşı takibini biz yapıyoruz o şekilde tedavi ediyoruz. Toplamda kedilerin 5 tane aşısı bulunmakta, bizim önerdiğimiz karma aşıları var 2 doz lösemi aşıları, 2 doz karma aşısı ve 1 doz kuduz aşısı vardır bunlar 15 gün aralıklarla takip edilerek yapılıyor bu şekilde yıl boyu bütün aşıları bitmiş oluyor” dedi.

“AŞI FİYATLARINA ZAM YAPILMADI”

İç ve dış parazit aşılarda 2 ayda bir önerdiğini beyan eden Veteriner Nuri Tolga Kelleci, “Bizde 6 ayda bir gelende var 4 ayda bir gelende var burada asıl sahibine bırakıyoruz ama biz en sağlıklı olanın 2 ayda bir olduğunu söylüyoruz ama bu ev hayvanları için geçerli eğer sokakta yaşan bir hayvansa 20 günde bir bu aşılamaları yapmalarını tavsiye ediyoruz. Geçen sene ve önceki senelerde yılda iki defa kedi köpek aşılarına zam yapıyorduk . Zamlarımızda ocak ve haziran ayında yapılıyordu ama biz bu yıl içerisinde yaptığımız toplantılarla oda başkanımız eşliğinde bu yıl aşı fiyatlarına da zam yapmamayı yıl sonuna kadar aynı aşı fiyatlarını aynı fiyatla devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“ŞANLIURFA’DA KEDİ VE KÖPEK AŞILARIN FİYATI 900 TL”

Şanlıurfa’da kedi ve köpek aşılarının fiyatı 900 TL olduğunu vurgulayan Veteriner Nuri Tolga Kelleci, “Doğudaki diğer illere göre aşı fiyatlarında bir tık daha altında kalıyor ama biz hem hasta sahiplerini yormamak hem de burada ekonomik bir sıkıntı olduğu için eskisi kadar kazanamasak ta en azından hem onların cebini hem de kendimizi düşünerek uygun bir şekilde aşı fiyatlarını belirledik yıl sonuna kadarda bu şekilde devam edecek. Karma aşı dediğimiz aşılar faklıdır kedilerde olan hastalık farklı iken köpeklerde olan hastalık ise farklıdır ve köpeklerde ekstradan Corona ve bronşit aşıları’ da biz yapıyoruz. Lyme aşıları var bunları yapıyoruz onlar çeşitli hastalıklardan koruyor” sözlerini sarf etti.

“HİÇBİR AŞIDA YÜZDE YÜZ KORUMA SAĞLANMAZ”

Veteriner Nuri Tolga Kelleci konuşmasının devamında, “Biz küçükken annelerimiz kabakulak ve suçiçeği aşısına götürürdü biz buna karma aşı deriz şu anda da sağlık ocaklarında karma aşı yapılıyor, yapılmadığı taktirde %80 yakalanabiliyorsunuz bu hastalık nasıl geçiyor anneden plasentel yolla geçebilir genetik bir faktör olabilir dışardan başka hayvanlardan geçebilir. Bütün aşılar da yapılsa %100 koruma sağlanmaz hiçbir aşının %100 koruması yok ama biz %80 oranında koruma garantisi vererek aşıları yapıyoruz bu da soğuk zinciri bozulmadığı sürece aşılarda kediler hastalığa yakalanmıyor” ifadelerinde bulundu.

“HAYVANLARDA İÇ DIŞ AŞILARI YAPILMALI”

Veteriner Nuri Tolga Kelleci, “Köpekler için en öldürücü virüs parvoviral enterit dediğimiz kanlı ishal la seyredilen halk arasında gençlik aşısı olarak bilinen gençlik hastalığı, kedilerde de genelde gençlik hastalığı olarak bilinen panlökopeni dediğimiz bir hastalık vardır. Bu viral hastalıklara yakalanmasın diye genellikle karma aşılarını yaparız. Halk arasında bilinen bir aşı var tüy aşısı deniyor aslında böyle bir tüy aşısı yoktur bu tüyler ağız yoluyla vücuda alındığı zaman tüylerin üstündeki mikronizmalar midede açılarak oradaki parazitler yumurtaları larvalar midede açılarak karaciğerde hepatit veya diğer sindirim sisteminde parazitlere yol açıyor.  Bu da tabi ki de bir rahatsızlık veriyor o olmasın diye iç dış paraziti öneriyoruz mutlaka iç dış paraziti yapılması lazım. İç parazite toksoplazma dediğimiz bir hastalık vardır bu zoonozdur özelikle kadınların uterusuna yerleşiyor orada kis yapabilir veya gebeyse düşüğe sebep olabilir. Hayvandan insana bulaşan en önemli hastalık toksoplazma ve uyuz dediğimiz parazitlerdir kuduz dışında bilinen bir hastalık yok” ifadelerini kullandı.