İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Saadet Partisi'nin grup önerisi üzerine İYİ Parti adına söz aldı. Konuşmasında, 1 Kasım itibariyle yürürlüğe giren ve Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklere yönelik eleştirilerini dile getiren Fakıbaba, yeni düzenlemenin sağlık çalışanlarının haklarını kısıtladığını ve iş yükünü ağırlaştırdığını vurguladı.

“Hekimlerin Özlük Hakları ve Maddi Kaybı Göz Ardı Ediliyor”

Fakıbaba, yaptığı konuşmada söz konusu yönetmeliğin doktorların çalışma koşullarını zorlaştırdığını ve gelirlerini düşürdüğünü ifade etti.

Doktorların yazabileceği ilaçlara sınırlama getirildiğini belirten Fakıbaba, “Antibiyotik, mide, ağrı kesici gibi ilaçları ortalamanın üzerinde yazmayın." ifadesinin, doktorların mesleki özerkliğini kısıtladığını söyledi.

Yönetmelikte getirilen puanlama sistemini eleştiren Fakıbaba, hastaların doktorlara puan vereceği bu sistemin yanlış olduğunu dile getirdi. “Bir hasta, hekimden yedi gün rapor veya belirli bir ilacı talep edebilir, ancak bu talep karşılanmadığında doktor düşük puan alabilir ve bu da ücret kaybına neden olur,” dedi.

“Hasta Ziyaretlerine Zorlama Getirilmesi Sağlık Sistemini Zora Sokar”

Fakıbaba, yeni yönetmelikte hastaların altı ayda bir aile hekimine başvurmasının zorunlu kılınmasına da değindi.

Uluslararası sağlık standartlarında bu sürenin genellikle bir yıl olduğunu belirten Fakıbaba, “1.400 hastası olan bir doktorun bu hastaların büyük kısmını çalıştıkları işlerinden izin alarak Aile Sağlığı Merkezi'ne (ASM) çağırmasının pratikte sorunlara yol açacağını” ifade etti.

“Bir Hekimin 75 Hastayı Altı Dakikada Muayene Etmesi Bekleniyor”

Fakıbaba, yeni yönetmeliğe göre belirli ASM'lerde 75 hastaya bakılmasının zorunlu kılındığını, aksi durumda maaş kesintisi uygulanacağını ifade etti.

75 hastaya bakılması halinde her bir hasta için yalnızca altı dakika ayrılabileceğini belirten Fakıbaba, “Altı dakikada bir hekim ne yapabilir? Anamnez mi alsın, hastayı mı dinlesin, hastaya güven mi versin?” diye sordu.

Harran Üniversitesi Hastanesinde Son Teknoloji Kullanılıyor Harran Üniversitesi Hastanesinde Son Teknoloji Kullanılıyor

“Hasta Sevk Sınırlaması Hekimlerin Üzerinde Ek Bir Baskı Oluşturuyor”

Fakıbaba, yönetmelikte doktorların, hastalarının bir yılda en fazla yedi farklı sağlık kuruluşuna sevk edilmesine izin verilmesi şartının getirilmesini de eleştirdi.

Hali hazırda bu sayının ortalama 11 olduğunu belirten Fakıbaba, “Bir hekim, hastalarının ihtiyaçlarını göz önüne alarak gerekli yönlendirmeleri yapmak zorundadır. Ancak bu sınırlama, hastaların sağlık hizmetlerine erişimini kısıtlayacak ve hekimlerin karar alma süreçlerine müdahale edecektir” dedi.

“Sağlık Ocaklarının Modeli İncelenmelidir”

Son olarak, sağlık sisteminin düzeltilmesi için sağlık ocakları modelinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Fakıbaba, “1970'li yıllardaki sağlık ocakları modelini inceleyelim. O dönemde sağlık ocaklarında doktorlar ve sağlık personeli arasında saygı ve güven üzerine kurulu bir ilişki vardı. İlk basamak sağlık hizmeti olmadan ve sevk zinciri sağlanmadan sağlık sistemini iyileştirmek mümkün değil,” ifadelerini kullandı.

Editör: İbrahim Çakmak