Ekonomi

Fikri mülkiyet elçileri sahaya çıkıyor

Türkiye, yeşil ve dijital dönüşüme hız kazandırırken, bu alandaki tescil ve patent sayısını 2025’e kadar 5 bine çıkarmayı hedefliyor.

Abone Ol

Fikri mülkiyet farkındalığını artırmak için ‘Fikri Mülkiyet Elçileri’ sahada aktif rol alacak. Liselerde başlayacak eğitimlerle öğrenciler, fikri haklar konusunda bilinçlendirilecek.

Fikri Mülkiyet Hedefleri: Patent ve Tescillerde Artış

Türkiye, yeşil ve dijital dönüşüm çerçevesinde tescil ve patent başvurularında büyük bir artış hedefliyor. 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, Türkiye’de fikri mülkiyet haklarının korunması ve yenilikçi fikirlerin desteklenmesi önemli bir gündem maddesi. Patent başvuru sayıları 2023 yılında artış gösterirken, yerli patent başvuru sayısı 9 bin 628’e yükseldi. Yeşil ve dijital dönüşüm alanındaki tescil ve patent sayısının ise 2025’e kadar 4 bin 850’ye ulaşması hedefleniyor.

Fikri Mülkiyet Elçileri Sahaya Çıkıyor

Fikri mülkiyet bilincini artırmak amacıyla Türkiye’de "Fikri Mülkiyet Elçileri" sahada aktif olacak. Teknoloji firmalarından başlayan bu farkındalık çalışması, lise ve üniversite öğrencilerini de kapsayacak şekilde genişletiliyor. TÜRKPATENT’in geliştirdiği "Patentle, Ticarileştir ve Kazan Projesi" ile patent başvurularının artırılması amaçlanıyor. Projenin ilk aşamasında, IP elçileri belirlenip eğitilerek, 2025'in ilk yarısında liselerde sunumlara başlayacaklar. Pilot uygulama olarak Ankara’da başlatılan proje kapsamında 50 lisede 2 bin 500 öğrenciye eğitim verilmesi hedefleniyor.

Telif Haklarında Önemli Gelişmeler

Telif hakları alanında da dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Konaklama tesislerinin turizm işletme belgeleri için gerekli olan müzik lisans belgeleri sayesinde telif haklarına sahip tesis sayısı 12 bin 786’ya ulaştı. 2023 yılında elde edilen telif gelirleri, 2022 yılına göre yüzde 134 artışla 1,2 milyar liraya yaklaştı.

AR-GE ve Tasarım Merkezlerinde Artış

Özel sektör, AR-GE ve tasarım merkezlerinde de çalışmalarını hızlandırdı. 2023 yılı itibarıyla AR-GE merkezi sayısı 323’e, tasarım merkezi sayısı ise 333’e ulaştı. Bu merkezlerde 86 bin kişi çalışırken, patent başvuru sayısı 26 bine, tescil edilen patent sayısı ise 14 bine yaklaştı. Tasarım merkezlerinde ise 581 patent başvurusuna karşılık 277 patent tescil edildi.

Bu hedefler doğrultusunda, Türkiye’nin yeşil ve dijital dönüşümde küresel bir oyuncu olma yolundaki adımları hız kazanıyor.