FIRFIRLI CAMİİ VE ŞANLIURFA

Sevgili okuyucuların…Şanlıurfa'da o kadar çok kaleme alınacak eserler var ki anlatamam. Eski kiliselerden tutun, mağaralardan tutun, hendeklerden tutun kısacası gerçekten gidip yerinde görüp ne kadar değerli olduğunu görün. Bugünkü...

Abone Ol

Sevgili okuyucuların…Şanlıurfa’da o kadar çok kaleme alınacak eserler var ki anlatamam. Eski kiliselerden tutun, mağaralardan tutun, hendeklerden tutun kısacası gerçekten gidip yerinde görüp ne kadar değerli olduğunu görün.

Bugünkü yazımda Vali Fuat Bey Caddesi’nde (Büyükyol) yer alan Fırfırlı Cami kaleme alarak ta eskilere dayanan hikayesi var.

Vali Fuat Bey Caddesi’nde (Büyükyol) bulunan ve kilise olarak inşa edilen yapı, Oniki Havari Kilisesi olarak da kayıtlara geçmiştir. Osmanlı Döneminde yapı üzerinde rüzgârgülü benzeri materyaller olduğundan halk arasında “Fırfırlı Kilise” olarak isimlendirilmiştir. Kaynaklara göre Hristiyanlık açısından büyük önem taşıyan ve Van bölgesindeki Varak Manastırı’nda bulunan “Varak Haçı” 1092 yılında Urfa’ya getirilerek bu kiliseye konulmuştur. Caminin mihrabı üzerindeki kitabeden anlaşıldığına göre 1956 yılında kiliseden camiye çevrilmiştir. Camiye çevrilirken özel bir isim kullanılmamış üzerine konulan rüzgârgülünden dolayı Urfa ağzı ile "Fırfırlı Cami" ismi kullanılmıştır. Yapı kesme taştan, üç nefli bazilika plan düzeninde yapılmıştır. Yapının batı cephesi ile köşe kulelerinde son derece güzel bir taş işçiliği görülmektedir. Naosun(ana ibadet mekânın) orta nefi(bölümü) kubbe ile yan nefleri ise tonozla örtülmüştür. Yapının dikkat çeken yönlerinden birisi de yarım sütunlar ile dış cephelerdeki taş duvarda bulunan bezemelerdir.