Her yemeğin yanında eşlikçi olan Türk toplumunun tüketmekten hoşlandığı turşu, püf noktaları ile paylaşıldı. Her yıl köylerde ve şehirde turşu kurma günleri kış aylarında başlar. Yaz aylarında kurulan turşular çıkarılarak yemeklerin yanında tüketilir. Peki erimeyen ve kütür kütür olan turşu nasıl elde edilebilir? İşin sırrı 33 yıllık turşucu Hamdi Usta'dan geldi. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı o gönderi yüzlerce kişiye ulaştı ve büyük ses getirdi.
“Turşu benim kırmızı çizgimdir” diyenler için belki de ilk kez duyulacak o taktikler sayesinde turşu kurmak daha kaliteli hale gelecek. Hamdi Ustaya göre erimeyen turşunun en büyük sırrı kullanılan malzemede gizli. Oranlamayı doğru ayarlayabilmek ve doğru saklama koşullarında muhafaza etmek büyük önem taşıyor.
Turşu kurma sürecinde en önemli ve gerekli aşamalardan ilki kullanılan ürünlerin her zaman daha taze ve kaliteli olanını tercih etmektir. Pazar ya da marketten satın alınacak turşuluk malzemenin pörsük, güneşte kalarak sönmüş hale gelmesi diri, kütür kütür ve erimeyen turşu elde etmekte zorluk çıkarabilir.
Turşu yaparken kullanılacak her malzeme taze şekilde elde edilir. Tüm sebzelerin kabukları soyulduktan sonra iyice yıkanır. Kullanılacak olan suyun kalitesi de önemlidir. İyi bir turşu için temiz arıtılmış su tercih edilebilir.
Eğer su fazla tuzlu olursa turşunun erimesine neden olur. Az tuzlu olduğunda ise turşu bozulur. Dengeyi koruyabilmek önemlidir. 1 litre suyun içerisine en az iki yemek kaşığı tuz koymak yeterli olacaktır.
Turşu kurarken kullanılan baharatların ölçüsüne dikkat edilmeli. Homojen bir karışım elde edilmelidir. Saklama koşulları ise en önemli aşamalıdır. Kapalı kapların içerisinde hava almayacak şekilde muhafaza edilebilir. Nemsiz ve kuru bir yerde saklaması önerilir.
Turşunun üst katmanında oluşan küf tabakası bozulmaya başladığını işaret eder. Bu durumda bozulan kısımların atılması tüketilmemesi gerekir. Doğru saklama koşulları elbette ki bozulmasını önleyecektir.