Asya ülkelerinin vazgeçilmezi Kombu çayı özel bir mantarın fermente edilmesi ile elde ediliyor. Şifalı içecekler kategorisine dahil edilen Kombu çayı özel bir demleme yöntemi ile şifasını ortaya çıkarıyor. Hem lezzetli hem şifacı Kombu çayı vücudu onaran bir etki sunuyor.
Doğal detoks etkisi ile ön plana çıkan bu lezzetli çay karışımı Asya ülkelerinde ilaç olarakta tıpta kullanılıyor. Doğu Asya'dan Avrupa'ya yayılan Kombu çayı fermente edildiğinde jelatin bir kıvam alıyor. Burada oluşan mantar ile Kombucha adını alıyor.
Peki uzun yıllar ömre ömür katan Asyalı kadınların bu sırrı altında başka ne gibi faydalar gizliyor?
Kombu çayı düzenli olarak tüketildiğinde daha sağlıklı ve uzun ömürlü yaşamayı sağladığı gibi bağışıklık sisteminde destekliyor. Vücudun denge yapısına ulaşmasını sağlarken kalp ritim seviyesini de düzenliyor.
Kansere karşı şifacı etki sunan Kombu çayı sindirim sistemini destekleyecek probiyotik özellik içeriyor. Vücuttaki pH dengesini dengelerken salgı bezlerini çalıştırıyor. Toksin madde atılımı daha yüksek hale geliyor.
Kombu çayı özellikle yüksek tansiyon rahatsızlığı olanları öneriliyor. Kan dolaşımını hızlandırırken vücutta oluşan yorgunluk hissini gideriyor. Sindirim problemlerine iyi gelen Kombu çayı ruhu sakinleştirerek kişinin kendini daha huzurlu hissetmesini destekliyor.
Vücutta var olan alerjinin hafifletilmesi için kullanılan Kombu çayı böbrekleri çalışmasını destekliyor. Karaciğeri yumuşatırken eklem iltihabı ve romatizmaya karşı savaş açıyor.
Sindirim problemi yaşayanlar bağırsaklarında tembellik sorunu ile baş edemeyenler için sunulan Kombu çayı bronşitten baş ağrısına, yorgunluktan alerjik reaksiyonları kadar farklı alanlarda şifacı etkisini gösteriyor.
Kilo kontrolünü sağlıklı şekilde sunan saçlarda parlaklığa ve gürlüğe sebep olan Kombu çayı kolaylıkla yapılabiliyor. Bunun için 3 litre suyun su tencerede kaynatılır. Ardından içerisine bir buçuk su bardağı toz şeker atılır. 5 dakika daha kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılır.
Kaynayan su içine 10 adet siyah poşet çay atılır ve 15 dakika demlenir. Ardından çay poşetleri tencereden alınır. Temiz bir kavanoz içerisine aktarılan çay karışımı hızla fermante olur. Mantar kısmı oluştuğunda mantarın açık renkli kısmının yukarıya bakması gerekir.
Kavanozun dibine doğru çöken mantar yüzeye doğru hareket etmediğinde ters dönüp dönmediği incelenir ve yeniden yüzeye alınır. Cam kabın üzeri bir tülbentle örtülerek lastikle etrafı dolaştırılır. Oda sıcaklığında muhafaza edilebilir.