Doğanın kendi içerisindeki uyumunun görülmesi açısından son derece önemli olan tutulmalar, aynı zamanda gökyüzü meraklılarına inanılmaz bir seyir keyfi de sunması ile dikkat çekiyor. Yılın belirli dönemlerinde gerçekleşen güneş tutulmaları, her yıl aynı tarihte gerçekleşmediği gibi aynı şekilde de gerçekleşmiyor. Bu yıl ender olarak görülen hibrit Güneş tutulmasının yaşanacağına ilişkin bilim insanlarından açıklamalar gelmişken; bu tutulmanın tarihi de belli olmuş bulunuyor.
Ender gerçekleşen gökyüzü olaylarından biri olan hibrit Güneş tutulmasının yaşanacağı tarihe ilişkin açıklamalar gerçekleştirmeye başlamış olan bilim insanları, bu tutulmanın Türkiye’den görülüp görülemeyeceğine dair de birtakım açıklamalar yapmış bulunuyor. Bu sayede, gökyüzü meraklarının ilgiyle takip ettiği hibrit Güneş tutulmasına ilişkin tüm detaylar da ortaya çıkmış oluyor. Peki hibrit Güneş tutulması ne zaman, Türkiye’den görülecek mi? İşte hibrit güneş tutulmasına ilişkin tüm detaylar…
Güneş, Ay ve Dünya’nın tamamen ya da kısmen aynı hizaya geldiği anı tarif etmek için kullanılan tutulmada bu kez Ay, Güneş ile Dünya arasına girerek, Güneş’in yüzünü tamamen kapatacak ve tam güneş tutulması meydana gelecek. Ancak bu sene gerçekleşecek olan hibrit Güneş tutulması kapsamında bu durum biraz daha farklı gerçekleşecek. Ay yine Güneş ile Dünya arasına girecek, ancak Güneş’in yüzünü tam kapatmadığı gibi etrafında ateş çemberi adı da verilen bir halka ortaya çıkacak. Halkalı ve tam tutulmanın birleşimi olan bu hibrit tutulma, 2023 yılı içerisinde gerçekleşecek.
Ender gözlenen gökyüzü olaylarından biri olan hibrit Güneş tutulması, nisan ayı içerisinde gözlemlenebilecek. 20 Nisan 2023 tarihinde gerçekleşecek olan hibrit Güneş tutulması, Güney Yarımküre kısmında yaşanacak. Bu nedenle çok nadir gerçekleşen hibrit Güneş tutulması, Kuzey Yarımküre kısmında yer alan Türkiye’den ne yazık ki izlenemeyecek. Ancak, Kuzey Yarımküre kısmında da bu sene halkalı ve tam güneş tutulmaları yaşanacak.