Teknolojinin gelişmesi ile birlikte pek çok kurum ve hizmet dijital sistemlere geçiş yapmaya başladı. Ülkemizde vatandaşlara sunulan en önemli dijital hizmetlerden biri de e- Devlet sistemi olarak öne çıktı. Bankacılık işlemlerinden emeklilik başvurularına, yardım taleplerinden sicil kaydına kadar pek çok işlemin tek ekran üzerinden yapılmasına imkan tanıyan e- Devlet sistemi, vatandaşların işlerini kolaylaştırırken kamu çalışanlarının iş yükünü de büyük oranda azalttı.
Kütük bilgilerinden banka bilgilerine kadar pek çok veriyi saklayan e- Devlet sistemi, son dönemlerde vatandaşları paniğe sürükleyen haberler ile gündeme gelmeye başladı. “85 milyonun e- Devlet şifresi çalındı” başlıklı haberler ile sık sık karşılaşmaya başlayan vatandaşlar, kişisel bilgilerini nasıl koruyabileceklerini araştırmaya başladı. Bu noktada devreye giren yetkililer, e- Devlet sisteminin ikinci şahıslar ile paylaşılmaması gerektiğini vurgulayarak alınması gereken önlemleri sıraladı.
e- Devlet sistemi üzerinden pek çok işlem yapılabilmektedir. Veraset işlemlerine kadar pek çok verinin görüntülendiği bu sisteme ait olan kişisel şifrenin bir başkasının eline geçmesi, kötü niyetli kişilerin hesap sahibi adına uygunsuz işlemler yapmasına sebep olabilir. Bu neden ile şifre güvenliğinin maksimum düzeyde sağlanması oldukça önemlidir.
e- Devlet şifresinin bir başkasının eline geçmiş olduğu şüphesi oluştuğu an, şifre değişikliği yapılmalıdır. Şifrenin düzenli aralıklar ile değiştirilmesi, hesap güvenliğinin korunması açısından oldukça önemlidir.
e- Devlet hesabının güvenliğini sağlamak amacı ile e- Devlet şifresi alındıktan sonra cep telefonu ve e- posta adreslerinin e- Devlet sistemine kaydedilmesi gerekir. Böylelikle şifrenin unutulduğu durumlarda e- posta veya telefon numarası doğrulaması ile şifre değişikliği hızlıca yapılabilecektir.