"İspanya Modeli" ile kiracı da ev sahibi de rahat nefes alacak!
Kira fiyatları gittikçe artıyor. Önü alınamaz bu süreç tartışmaları da beraberinde getiriyor. Son dönemlerde kiracı ve ev sahipleri sürekli yüz yüze geliyor. Bu tartışma uygulanan yasal sınırın aşılması ile daha da büyüyor. İşte çözüm oluşturacak o İspanya formülü..
Uzman isimler konuya el attı. Kiracı ve ev sahipleri artık tek bir düzlemde huzurlu şekilde bir araya gelebilecek. Yeni bir formül denenecek. %25 yasal sınırın aşıldığı kira fiyatlarının arşa ulaştığı bu dönemde farklı önlemler ele alınarak çözüm oluşturmak hedefleniyor.
Kira fiyatları özellikle Pandemi dönemi sonrası patlak verdi. Ev sahipleri yasal sınıra uymuyor Büyükşehirlerde kira fiyatları 5 bin TL'yi aşıyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ fırsatçılara gün yüzü göstermek istemiyor. Bu nedenle hapis cezalarının gündemde olduğu bir süreçte farklı alternatiflere değinildi. Bekir Bozdağ konuşmasında üç farklı alternatif hazırladık, demişti.
İSPANYA MODELİ NEDİR?
Yüksek kira fiyatları sadece Türkiye'nin problemi değil. İspanya'da bu tarz bir problemle karşılaştığında değişik bir model denedi. İspanya'nın soruna çözüm oluşturacak bu modeli Türkiye'de denenebilir.
Yüksek kira artışı nedeniyle farklı yöntem olarak İspanyolların yaklaşımı benimsenecek. İspanya konut kiralarındaki artış için ilk kez bir modeli ele aldı. O model ile birlikte hem kiralara hem de vergi artışına üst sınır getirildi. 2023 yılında %2, 2024'te %3 olarak uygulanacak. 2 yılı aşkın süredir boş kalan evler için emlak vergisi %150'ye kadar artırılacak, denildi.
YATIRIMCI İÇİN İŞLER ZORLAŞIYOR!
En önemli konu bu model Türkiye'de uygulanabilir mi? Bu model İspanya başta olmak üzere Birleşik Krallık ve Hollanda'da da uygulanmıştı. En önemlisi uzmanlar bu konuda ne diyor?
Uzman görüşlerine göre bu model uygulanmaya başlandığı andan itibaren ülkelerde yapılan yatırım amaçlı konut alımı gittikçe zor hale geldi. Çünkü ilk konut alındıktan sonra alınacak diğer konutlar için fazladan vergi ödenmesi gerekiyordu.
Türkiye için Hindistan modeli de öneriliyor. Daha çok devlet destekli olarak yürütülen bu sistem için bir şans verilebilir.